Nivelul Mării Galileii (cunoscută și ca Lacul Tiberiada), principala rezervă de apă proaspătă din Israel, a atins nivelul cel mai scăzut de un secol, după mai mulți ani de secetă, a indicat marți un oficial din cadrul Autorității pentru Ape, citat de AFP.
“Situația este gravă, în condițiile în care după patru ani consecutivi de secetă, lacul a ajuns la cel mai scăzut nivel într-un secol”, a indicat Amir Givati, de la Autoritatea pentru ape, pentru postul de radio al armatei israeliene.
Nivelul lacului a ajuns la 20 centimetri sub ceea ce experții numesc “linia roșie”, considerată nivelul minim al lacului.
Deficitul de apă afectează agricultura, mediul și natura din jurul acestei întinderi de apă dulce.
Restul Israelului nu este afectat de această secetă datorită celor cinci uzine de desalinizare a apei de mare, construite de-a lungul coastei mediteraneene. Această apă este apoi direcționată printr-o rețea de conducte pe întreg teritoriul țării, cu excepția zonei lacului, care ar fi trebuit să fie aprovizionată de către acesta.
Trei sferturi din apa potabilă consumată de gospodăriile israeliene provine din aceste uzine de desalinizare.
Lacul Tiberias acoperă o suprafață de 166 kilometri pătrați și este situat la 200 de metri sub nivelul mării.
El reprezintă, de asemenea, un important loc de pelerinaj pentru evrei dar și pentru creștini, în condițiile în care aici a avut loc pescuitul miraculos evocat în Evanghelii, în prezența lui Iisus.