Nodul din gatul UE, Grecia, si cu dobanzi mici si datorii neplatite-OUT UE

Griechenland_Euro

Grecia plătește dobânzi surprinzător de mici

Cancelarul german Angela Merkel este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuţie măsurile de austeritate din această ţară, anunţă sâmbătă ediţia online a publicaţiei Spiegel.

“Guvernul german consideră aproape inevitabilă ieşirea (Greciei) din zona euro dacă şeful opoziţiei Alexis Tsirpas (Syriza, stânga radicală) va conduce guvernul după alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării”, afirmă site-ul săptămânalului, citând “surse apropiate Guvernului german”.

O eventuală decizie a Greciei de a ieşi din zona euro va avea efecte devastatoare pentru pieţele financiare, iar consecinţele vor fi chiar mai severe decât cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008, potrivit lui Barry Eichengreen, economist în cadrul Universităţii din California.

Prezent sâmbătă la întâlnirea anuală a Asociaţiei Economice Americane, Eichengreen a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acţiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităţilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relatează MarketWatch.

Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pieţele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculaţii în privinţa următoarei ţări care ar putea părăsi zona euro.

“Pe termen scurt, ieşirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat”, a avertizat Eichengreen.

Economistul american estimează că politicienii europeni îşi vor “înghiţi nodul din gât din nou” şi vor face compromisurile necesare pentru a menţine Grecia în uniunea monetară.

“Deşi păstrarea zonei euro în forma actuală va fi un demers costisitor, dificil şi dureros pentru politicieni, destrămarea acesteia va fi încă şi mai costisitoare şi dificilă”, a spus Eichengreen.

Potrivit unui raport mass-media, Grecia plătește rate scăzute la dobânzi, în ciuda nivelului ridicat al datoriei sale. Rata este în medie de 2,4%.

În comparație Germania va plăti 2,7% pentru obligațiuni cu scadență medie. Nivelul ratelor dobânzilor este o problemă importantă în campania electorală Liderul alianței de stânga Syriza Alexis Tsipras solicită o înjumătățire a datoriei, deoarece sarcina se presupune că este insuportabil de mare.

Grecia plătește dobânzi moderate potrivit unui raport mass-media, în ciuda datoriei sale uriașe. Frankfurter Allgemeine Zeitung a raportat că potrivit datelor preliminare existente, Grecia va plăti prin urmare în ciuda datoriei sale doar o rată de 2,4%. Acest lucru este mai mic decât în Germania conform Guvernului Federal, unde obligațiunile pe termen mediu au o rată de 2,7%.

Povara datoriei care se ridică la peste 175% din producția economică anuală este o problemă apăsătoare și controversată în contextul campaniei electorale. Liderul de stânga Syriza Alexis Tsipras solicită o tăiere a datoriei la jumătate, deoarece se presupune că sarcina este mult prea mare.

De fapt, sarcina dobânzilor este redusă, deoarece țara a primit în principal asistență pentru împrumuturi în interes politic. Peste trei sferturi din datoria greacă este acum finanțată din banipublici și mai ales de contribuabili europeni.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/staatsschulden-griechenland-zahlt-ueberraschend-niedrige-zinsen-1.2290315

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =