Noi baterii ar putea tripla autonomia motocicletelor electrice, o descoperire epocală

O echipă de chimiști de la Universitatea Waterloo din Canada a obținut ceea ce ar putea fi un progres major în tehnologia bateriilor. Condusă de profesorul de chimic Linda Nazar, echipa a descoperit că performanța bateriilor pe bază de sulfură de litiu poate fi majorată dramatic utilizând pelicule nanometrice de dioxid de mangan. Această combinație majorează potențialul de a propulsa un vehicul electric de trei ori mai departe decât o baterie cu litiu-ion care are aceeași greutate.

Triplarea autonomiei pentru motocicletele electrice ar putea oferi un salt spectaculos pentru această industrie emergentă prin înlăturarea îngrijorării principale pe care majoritatea cumpărătorilor le au față de această tehnologie. Dacă durata de viață a bateriilor și autonomia pe care o oferă poate fi extinsă, iar costurile pot fi ținute sub control de volumul de producție, acceptarea motocicletelor electrice se va îmbunătăți semnificativ.

Studiul a scos la iveală faptul că peliculele de dioxid de mangan transformă în esență catodul de sulfură a unei baterii Li-S într-un catod cu performanțe foarte ridicate care se pot reîncărcare de peste 2000 de ori. Catodul și anodul sunt cei doi electrozi dintr-o baterie, separați de o soluție electrolitică. Sulfura, care este extrem de abundentă, este relativ ușoară și reprezintă un material foarte ieftin pentru a produce baterii, din punct de vedere istoric nu a funcționat extrem de bine ca material pentru catod deoarece se dizolvă în soluție electrolitică atunci când bateria se descarcă.

Universitatea a raportat că cercetările anterioare ale lui Nazar a găsit că oxidul metalic de titaniu ar putea acționa în direcția stabilizării sulfurii, dar cercetările publicate în această săptămână arată că peliculele nanometrice din dioxid de mangan funcționează chiar mai bine. Obiectivul principal al acestui studiu este de a explica cum funcționează mecanismul. Reacția chimică care stabilizează sulfura este similar unui proces chimic descoperit în 1845 în timpul epocii de aur a chimiei germane.

New Battery Tech Could Triple Electric Motorcycle Range

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 12