Noi granițe pentru forțele de răspuns ale NATO

RTR3NVMI

Noi granițe pentru forțele de răspuns ale NATO
La summit-ul din Țara Galilor NATO va decide dacă să construiască o nouă forță de reacție rapidă. O reacție la criza din Crimeea.

Se pare ca e și mult PR aici, cum e în cazul pompei Nike Air cu torsiune și impuls unic. Numai ca aici nu este vorba despre încălțăminte sport ci despre o formațiune militară.

NATO vrea să încheie în această săptămână summit-ul cu o decizie privind construcția unui “Spearhead Force”, o forță de reacție extrem de rapidă, “un vârf de lance” al alianței militare. Ideea există de multă vreme în cadrul Nato Response Force, iar prin Immediate Response Force alianța dorește creearea unei forțe de intervenție extrem de rapidă.

Dar, cu toate superlativele de neîncredere pe care le trezesc militarii, de fapt în spatele planurilor NATO este mai mult decât PR. Criza din Ucraina arată că ceea ce s-a crezut cu un deceniu în urmă, când Alianță Defensivă a inițiat construcția unei forțe de reacție rapide, se dovedește astăzi mult prea lentă.

Numărul de cel mult 10.000 de soldați care ar putea fi alocat respectivelor unități ar putea fi teoretic puși în funcție în cel mult o lună de zile. În funcție de locul unde aceștia vor fi utilizați, locarea lor poate dura și șase luni, conform unor diplomați. În cazul în care se dorește infiltrarea în Crimeea și estul Ucrainei, soldații vor fi conduși de la distanță dintr-o clădire prezentă pe teritoriul unei țări NATO, dar răspunderea se răsfrânge astfel asupra localnicilor, iar răspunsul într-o situație de criză este mult prea lent. Iar Vârful de lance, unitatea pe care NATO încearcă acum să o construiască ar trebui prin urmare, să ajungă la locul dorit în mai puțin de două zile, iar unele unități individuale pot ajunge la fața locului chiar în câteva ore. Unitatea are un mare potențial.

http://www.n-tv.de/politik/Die-Grenzen-einer-neuen-Nato-Eingreiftruppe-article13538651.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 12