Noi muncim, nu gandim, de alunecările de teren produse pe Dealul Ciuperca vinovat e proiectantul, Primaria Oradiei nu a auzit de verificarea proiectului inainte de a incepe lucrarile?

 

deal 

Stimati domni din primaria Oradea, si proiectele trebuie verificate si receptate. Nu ne apucam de muncit si apoi verificam proiectul. Ce sa facem de acum incolo, sa ne gandim ca tot ce s-a construit, intr-un final se va prabusi, caci proiectele nu au fost verificate? Dar iata ce spune primul gospodar al Oradiei.

Miercuri, 8 februarie 2017, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a sustinut o conferinta de presa privind rezultatele expertizei comandată la finalul anului trecut, în urma alunecărilor de teren care s-au produs în timpul lunii noiembrie 2016 si care au afectat amenajările realizate pe Dealul Ciuperca în cadrul proiectului Grădinii Publice. Experții tehnici din Timișoara prof. dr. Marin Marin și conf. dr. Ing. Petru Pantea au identificat urmatoarele cauze ale alunecarii versantului:

– Dealul Ciuperca – un amplasament considerat istoric instabil.

– Condiții geologice locale – dealul are două straturi pricipale de teren, unul solid de argilă cenușie și celălalt de aproximativ 3,5 m grosime de nisipuri moi care sunt predispuse la infiltrații de apă,   și între cele două straturi există posibilitatea alunecării de teren.

– Condiții hidrologice locale – precipitațiile abundente căzute pe parcursul lunii octombrie 2016 au constituit unul din factorii importanți care au declanșat alunecarea. Apa infiltrată pe de o parte mărește greutatea terenului, pe de altă parte reduce caracteristicile de forfecare, în special coeziunea. Astfel, volumul mare de precipitații căzute în luna octombrie a fost cauza principală a alunecărilor, cauză care s-a suprapus peste condițiile locale favorabile alunecării (teren cu risc mare de alunecare) și peste cele antropice.

-Neconformități în proiectare și execuție – neconformitatea principală este faptul că proiectantul principal a acceptat întocmirea documentației fără să existe un studiu de specialitate care să confirme stabilitatea versantului. Adică s-au proiectat utilitățile şi s-a amenajat versantul, fără să existe certitudinea că terenul este stabil.

O altă cauză este defrișarea unor zone extinse cu arbuști, arbori și vegetație naturală, realizată pentru amenajarea peisagistică a amplasamentului.

-Neconformități la întocmirea studiilor geotehnice – în urma realizării acestui studiu nu se fac recomandări explicite cu privire la adâncimea de fundare, ceea ce a făcut ca fundările să se facă la adâncimi de 1-2 metri pe un teren nesigur, ceea ce a putut să constituie un factor de alunecare a terenului.

-Lipsa unei verificări a versantului la stabilitatea generală – lipsa unui studiu de stabilitate a versantului.

Masurile urgente propuse de catre experti in acest caz sunt urmatoarele:

Consolidarea clădirii Punctului alimentar şi de informare turistică – fundațiile terasei au cotă de fundare diferită, care cu toate că sunt independente, nu sunt legate de fundația clădirii, și chiar dacă sunt forate în solul tare, ar exista riscul ca și aceste fundații să fie şubrezite.

Măsuri urgente de drenare a apelor de pe amplasament.

Stabilizarea versantului – în partea de jos a zonei unde au fost alunecările masive se propune forarea unor piloți care să constituie o zonă de sprijin, două rânduri de piloți de o lungime de aproximativ 80 metri, ei ar fi legați la partea superioară de un radier din beton armat în așa fel încât să constituie o bază pe care să se monteze gabioanele de susținere a acestei zone.

Primarul a declarat ca Primăria Oradea va încheia un contract pentru realizarea proiectului tehnic pentru ca recomandările făcute de experți să fie puse în practică, iar după livrarea acestui proiect tehnic va începe negocierile pentru încredințarea realizării acestor lucrări în regim de urgență.

FARA COMENTARII, NU?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 45