NOI NU, DAR LITUANIA A REUSIT,TRECE PE EURO DIN 2015

RTR270B5

Lituania introduce euro
Opt țări europene sunt în prezent candidate la aderarea la zona monedei unice. Cu toate acestea, UE și BCE a acordat până în prezent un aviz doar pentru Lituania. Țara poate introduce moneda euro de la 1 ianuarie 2015. Consecințe grave poate avea acest lucru pentru Consiliul BCE.

Lituania poate adopta moneda euro după ce Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană consideră că a trecut criteriile de convergență, iar data probabilă este 1 ianuarie 2015. Țara baltică cu aproape 3 milioane de locuitori a îndeplinit criteriile de aderare, conform rapoartelor separate ale BCE și UE. De asemenea, alte șapte țări UE sunt asiprante la zona euro, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Comisia Europeană consideră că, pentru aceste țări criteriile nu sunt îndeplinite în totalitate.

Faptul că Lituania îndeplinește în prezent toate cerințele pentru introducerea monedei euro, este rezultatul a ani de reforme politice și economice, la care se adaugă prudența fiscală. Declarația aparține comisarului UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn. Finlandezul a chemat statele UE să fie de acord cu aderarea Lituaniei la euro la începutul anului 2015.

Lituania ar fi al 19-lea membru al clubului monedei unice și ar completa zone statelor baltice la zona euro. Ultima țară din regiune, Letonia, și-a schimbat în luna ianuarie a acestui an poziția față de moneda euro. În Estonia, moneda euro este mijloc legal de plată din 2011. Decizia finală ce trebuie luată de miniștri de finanțe din UE este estimată la reuniunea din iulie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Gruenes-Licht-von-EU-und-EZB-Litauen-kann-Euro-Zone-beitreten-article12954791.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2