Norvegia are un nou guvern minoritar

 

Spre deosebire de alte țări europene, formarea de guverne în Norvegia decurge fără probleme. Cei trei parteneri se cunosc bine, iar premierul Solberg fixează obiectivul: de a face din Norvegia cea mai bună țară din lume în care să locuim.

Norvegia are un nou guvern burghez-conservator la patru luni după alegerile parlamentare. Trei partide – conservatorii Høyre, partidul populist de dreapta Frp și liberalii Vestre formează un nou guvern minoritar. Acest lucru depinde și de sprijinul creștinilor de la KrF.

Discuțiile privind coaliția au fost demarate pe data de 2 ianuarie și au durat numai 12 zile. Premierul conservativ, Erna Solberg, a promis că se vor găsi soluții bune pentru Norvegia în interesul tuturor. Obiectivul va fi acela ca Norvegia să devină cea mai bună țară din lume. Dar pentru asta economia trebuie să crească și să fie create noi locuri de muncă. Noul guvern va reduce sărăcia din țară și va integra mai bine migranții pe piața muncii.

Șefa liberalilor de la Venstre, Trine Skei Grande, a subliniat faptul că obiectivele climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru Norvegia. Noul guvern vrea să taxeze mai puternic emisiile de CO2 și posibil și automobilele cu motoare diesel. Natura din Lofoten și Vesterålen va trebui protejată, iar forajele petroliere vor fi interzise în regiune. Președintele Partidului Progresist (Frp – formațiune politică de dreapta), Siv Jensen, a subliniat faptul că Norvegia va înăspri politicile sale restrictive pentru imigrare, printre care reunificarea membrilor familiei, datorită numărului mare de cereri pentru cetățenie norvegiană, dar are în vedere și o interdicție pentru purtarea Burkăi.

https://www.n-tv.de/politik/Norwegen-hat-neue-Minderheitsregierung-article20230529.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =