Norvegia bate Rusia

48390083

Norvegia bate Rusia

Țările UE sunt ca și până acum dependente de gazul rusesc, dar această dependență devine din ce în ce mai redusă. Pentru țările din vestul Europei deja este Norvegia cel mai mare furnizor. Pentru întreaga Uniune Europeană este însă încă Rusia.

Norvegia a înlocuit deja Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa de Vest. Astfel Uniunea Europeană înaintează cu proiectele ei de a deveni mai puțin dependentă de energia rusească, așa cum reiese din datele concernului norvegian de stat Gassco și omologul său rus Gazprom.

Astfel Norvegia a exportat în ultimul trimestru din anul 2014 și în primul trimestru al acestui an peste 29 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa Occidentală și Rusia a exportat câte 20 de miliarde de metri cubi. Rusia a rămas anul trecut cel mai mare furnizor de gaz de pe întreg teritoriul UE inclusiv membri est europeni. Cu toate acestea, proporția importului de gaze rusești a scăzut de la 43% la 42%, iar volumul de import cu peste 10 procente.

În același timp cota norvegienilor la importurile de gaz din UE a crescut de la 34% la 38%. Motivul principal este reprezentat de planurile UE pentru o mai mare independență de livrările rusești de energie și relațiile cu conducerea de la Moscova care s-au răcit odată cu izbucnirea crizei ucrainiene.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegen-haengt-Russland-ab-article15156196.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 + = 87