Norvegia taie finanțarea pentru mobilitate electrică

Nissan Leaf Oslo

Nissan Leaf Oslo

Norvegia taie finanțarea pentru mobilitate electrică

Norvegia este considerată o țară minune pentru electromobilitate. Nicăieri în lume nu se poate întâlni o proporție atât de mare a mașinilor electrice. Dar succesul a fost cumpărat scump cu fonduri guvernamentale. Acum, guvernul retrage subvențiile.

Deoarece promovarea mașinilor electrice și-a găsit un mare succes în țară, Norvegia își retrage acum treptat subvențiile. Coaliția de guvernare sub conducerea partidului conservator a decis să elimine avantajele fiscale pentru conducătorii automobilelor electrice în următorii ani. Alte concesii vor putea fi de asemenea retrase treptat.

Iar baza pentru această decizie este succesul surprinzător al programului. În total 50.000 de cumpărători de mașini electrice s-ar fi bucurat de promoție, cifră ce a fost atinsă cu trei ani mai devreme decât se aștepta. Aproape un sfert din toate înmatriculările de vehicule noi din Norvegia sunt acum automobile electrice. În comparație, în Germania procentul este de 0,3%. Raportat la cei cinci milioane de locuitori ai săi, Norvegia este în vârful clasamentului mondial.

Până în prezent scandinavii au beneficiat de beneficii generoase: proprietarii de mașini eletrice sunt scutiți de taxa de drum din Norvegia. Din ianuarie 2018, ei ar trebui să plătească din nou 50% din aceasta, iar din 2020 ei vor plăti ca oricare alți conducători auto. Această taxă se ridică în prezent la 430 de euro anual pentru maini cu motor diesel sub 7,5 tone. Scutirea de valoare adăugată la achiziția mașinilor electrice ar trebui să scadă acum de asemenea, decide guvernul. Aceasta este diferită de impozitul pe consum și poate scădea odată cu progresul tehnic.

Statul a pierdut prin promovarea generoasă a atuovehiculelor electrice venituri fiscale în valoare de milioane de euro. Suma este estimată pe anul trecut la trei până la patru miliarde de coroane (355-470 milioane de euro).

http://www.spiegel.de/auto/fahrkultur/norwegen-will-foerderung-von-elektroautos-zurueckschrauben-a-1032394.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − 94 =