Nou în PNDR: Leasingul pentru achiziția de utilaje agricole – cheltuială eligibilă la toate proiectele pe fonduri europene

utilaje-agricole-de-vanzare-second-hand-1

Nou în PNDR: Leasingul pentru achiziția de utilaje agricole – cheltuială eligibilă la toate proiectele pe fonduri europene

Achiziția prin leasing a utilajelor agricole – tractoare, combine etc, a intrat la cheltuieli eligibile în noile proiecte ce vor primi finanțare nerambursabilă prin PNDR 2014-2020. Singura condiție este ca beneficiarii de fonduri de la UE să devină proprietarii mașinilor agricole în cel mult cinci ani.

Spre exemplu, în Ghidul Solicitantului pentru SubMăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, este inclusă la cheltuieli eligibile ”achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de maşini/utilaje şi echipamente noi, inclusiv echipamente de irigaţii la nivelul exploatațiilor remorci agricole/tehnologice, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv„.

O observație importantă este aceea că se consideră cheltuială eligibilă doar leasingul financiar. De știut că în cazul contractelor de leasing, nu sunt eligibile celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare.

Confirmarea faptului că achiționarea utilajelor agricole cu bani europeni și prin leasing a venit și de la Mihai Herciu, directorul general al Direcţiei Generală Dezvoltare Rurală din cadrul Autorităţii de Management (AM) a PNDR.

”Sunt eligibile achiziţiile în leasing prin oricare dintre măsurile PNDR care cuprind achiziţia de utilaje”, a precizat oficialul citat de Adevărul.

Achiziţiile în regim de leasing sunt eligibile „cu condiţia ca după cel mult cinci ani beneficiarul să devina proprietarul utilajului achiziţionat“, a mai adăugat Herciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =