NOU pe fonduri UE: Cererea de plata isi extinde aplicabilitatea si la salarii

Guvrnul a operat miercuri modificari in sistemul de accesare a fondurilor europene, pentru extinderea utilizarii cererii de plata la efectuarea cheltuielilor, potrivit unui comunicat emis de Palatul Victoria.

Se modifica astfel Ordonanta de urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.
Scopul declarat al acestei modificari este ”accelerarea absorbtiei de fonduri europene prin facilitarea implementarii proiectelor pe toate Programele Operationale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativa)”.

Conform Guvernului, modificarile vizeaza, printre altele, urmatoarele:

Largirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plata, astfel incat beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii sa poata opta pentru plata salariilor, subventiilor, burselor, premiilor si onorariilor si la cererea de plata nu doar la cererea de prefinantare sau rambursare. Concret, prin aceasta reglementare se flexibilizeaza implementarea si se reduce presiunea pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.
Flexibilizarea implementarii proiectelor pentru operatorii regionali de apa si apa uzata. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinantare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de acestia pana la cererea de rambursare finala. In acest fel, se vine in sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investitiile din proiecte fara a fi necesar ca acestia sa faca demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.
O alta modificare prevede ca pentru proiectele cu parteneri transnationali, persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul Romaniei, sa se poata deschide cont in trezorerie prin imputernicit, pentru a putea utiliza cererea de plata (in plus fata de cel al prefinantarii si/sau al rambursarii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 45