RUSIA CU COREEA N

44476844

Moscova vs Coreea de Nord
Criza din Ucraina aduce un curent nou în politica energetică de la Moscova. Având în vedere problemele din Europa, pe termen mediu se recomandă decuplarea treptată de gazul rusesc, iar ca răspuns Moscova caută noi parteneri în Orientul Îndepărtat.

Rusia șterge datorii în valoare de 10 miliarde de dolari din contul Coreei de Nord și speră ca astfel să faciliteze construcția unei conducte de gaz prin intermediul statului comunist către Coreea de Sud. Duma de stat din Rusia a ratificat săptămâna precedentă un acord corespunzător ce datează încă din anul 2012.

Potrivit informațiilor de la Moscova datoria Coreei de Nord datează încă din vremea Uniunii Sovietice și se ridica în septembrie 2012 la peste 11 miliarde de dolari. Din această datorie Coreea de Nord va trebui să ramburseze 1 miliard de dolari în termen de 20 de ani.

Ministrul adjunct de finanțe al Rusiei, Serghei Storchak a anunțat că fondurile eliberate ar putea fi folosite pentru finanțarea de proiecte comune, cum ar fi construcția unei conducte de gaz sau o linie de cale ferată către Coreea de Sud.

Oservatorii văd acest lucru ca un punct de cotitură în politica energetică a Rusiei, Moscova căutând din ce în ce mai mult cumpărători de gaz și petrol din Asia iar acest lucru se datorează în principal faptului că, clienții săi europeni doresc să își reducă dependența de livrările rusești.

Compania rusă de stat, Gazprom, urmărește, potrivit unor insideri din industrie, de multă vreme acest plan de a construi o conductă de gaz prin Coreea de Nord care să ducă către Coreea de Sud. Proiectul întâmpină însă un obstacol important și anume faptul că cele două țări se află încă oficial în stare de război.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Moskau-kommt-Nordkorea-entgegen-article12687926.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =