Noua amenintare bancara, riscul de credit

646x404

Riscul de credit, este considerat principala ameninţare pentru sistemul bancar

Riscul de credit este considerat ca fiind principala ameninţare pentru sistemul bancar autohton de către bancherii români, potrivit sondajului PwC şi CSFI Romania Banking Banana Skins. De asemenea, riscul macro-economic şi cel al instrumentelor financiare derivate sunt proeminente pe agenda îngrijorărilor bancherilor români.
„Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, precum şi de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituțiile de credit pot fi nevoite să ceară acţionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudenţiale ale Băncii Naţionale a României”, a declarat Paul Facer, Partener, liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar, PwC România.
Diana Coroabă, Partener, Liderul echipei de servicii de consultanţă fiscală pentru sectorul financiar, PwC România, a explicat că este clar faptul că în mediul post-criză, practicile de afaceri obişnuite nu mai sunt o strategie sănătoasă de creştere pentru băncile româneşti care trebuie să-şi ajusteze guvernanţa corporativă, practicile de vânzări şi de afaceri, sa-şi redimensioneze echipele şi să le redefinească funcţiunile pentru a se adapta noii realităţi economice.
“De vreme ce băncile româneşti au trecut prin procese ample, şi uneori dureroase, de reorganizare în ultimii ani, bancherii sunt preocupaţi de eficienţa managementului schimbării şi de impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra organizaţiilor lor în viitor”, a adăugat Diana Coroabă.
Spre deosebire de ediţia precedentă a sondajului (2012), în care riscul de lichiditate era văzut ca una dintre principalele ameninţări pentru sistemul bancar, acest risc se pare că s-a estompat pe măsură ce bancherii români au văzut că Banca Naţională a furnizat suficientă lichiditate în piaţă şi a micşorat treptat rezervele minime obligatorii.
La nivel global, supra-reglementarea şi riscul ingerinţei politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri.
O diferenţă între sondajul din România şi cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice şi criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menţionate, bancherii români le menţionează în mult mai mică măsură.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile………….Bancurile despre bancheri trebuie sa fie luate cat se poate de mult in serios! Uite, numai chestia asta cu “Frauda de zeci de milioane de euro: Bancheri saltati de politie, doi retinuti”, te poate pune nu numai pe ganduri, ci si pe vanturi (ca sa ma exprim cumva elegant). Eu, ori de cate ori trec pe langa o banca, imi scuip in san si imi fac trei cruci mari! Mirosul de pucioasa draceasca iti stramba nasul imediat ce te apropii de a astfel de “institutie”. Tocmai de aceea, potrivit unei teorii de-ale mele, oamenii care se imprumuta la o banca sunt fie raciti cobza, fie sunt lipsiti din nascare de simtul mirosului. Pentru a va convinge ca am dreptate, va redau mai jos cateva din cele mai serioase si mai bune bancuri despre banci si bancheri…

Bancherii sunt niste tipi care te ajuta sa iti rezolvi niste probleme pe care nu le-ai fi avut in lipsa lor.

Un tip intra intr-o banca si, dupa ce obtine o audienta la directorul acesteia, intreaba: “Cum as putea incepe o mica afacere cu ajutorul bancii?” Fara a sta mult pe ganduri, directorul ii raspunde :”Banca iti sta la dispozitie! Te pot ajuta sa incepi o afacere mare si, peste sase luni, vei avea ce iti doresti”.

“Bancherul este un tip care iti imprumuta umbrela lui intr-o zi cu soare, si ti-o cere inapoi imediat ce incepe sa ploua”.
Mark Twain

Daca datorezi unei banci 10 milioane, ai o problema. Daca datoria ta este de 10 miliarde, aceasta este problema bancii.

Potrivit statisticilor spitalelor, inimile bancherile sunt extrem de cautate de cei ce au nevoie de un transplant, pentru ca nu sunt aproape de loc folosite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 48