Ce e în neregulă cu a-ti dori ca ceva sa fie perfect? Nimic, cu excepția cazului în care conduce la eșecul tău. Si acest lucru este exact ceea ce se poate întâmpla cu perfecționiștii. Perfecționismul se referă la o mentalitate totul sau nimic: Ceva ce este fie perfect, fie un eșec; există o cale dreaptă, iar restul sunt greșite.
Aici sunt nouă moduri prin care perfecționismul te poate conduce la esec.
1. Niciodată nu termini.
Pentru perfectionisti cu astfel de standarde ridicate, un proiect nu ajunge niciodata sa fie realizat, deoarece nu îndeplinește criteriile pentru “perfect”. Ca rezultat, vei continua să lucrezi la o sarcina, dar niciodată nu-l vei termina. Toata acea evitare a schimbului de idei, produse sau serviciile întârzie și chiar te impiedica sa iti cresti afacerea.
2. Esti stresat și nemulțumit.
Perfectionismul este extrem de stresant pentru ca iti faci mereu griji ca totul sa fie perfect. Nimic nu este niciodată suficient de bun, și aceasta mentalitate te impiedica sa ai vrodata sentimentul de satisfactie si implinire.
3. Nu iti asumi riscuri.
Cu toate că în aparență, dorindu-ti ca lucrurile să fie perfecte, perfecționismul este, de fapt alimentat de o frica intensa de esec. Ca rezultat, de multe ori o sa dopti o stare de spirit de : daca nu-l pot face perfect, atunci nici măcar nu are rost sa incerc.
4. Creativitatea ta este sufocata.
În cazul în care esti stresat în mod constant pentru a face ceva perfect (și a nu da gres), atunci imaginația și creativitatea ta sunt strivite. Și inovația, ceea ce este necesar pentru o schimbare pozitivă și de succes, este împiedicată de perfectionism.
5. Te străduiesti să faci pe toată lumea fericită.
Ca un perfectionist, esti adesea pe placul oamenilor, dorind ca alții să gandeasca frumos despre tine. Cu gândirea totul sa nimic, te vezi “bun” dacă oamenii te plac și “rau”, daca oamenii nu te plac. Iar cu efortul de a te face placut oamenilor vine o mulțime de dificultate în luarea deciziilor și evitarea conversatiilor importante, de teama ca vei supara pe cineva. Ca atare, munca ta este adesea infirma.
6. Ești extrem de critic cu alții.
Perfectionistii se judeca in mod constant pe ei insisi. Și, pentru că ceea ce spunem este adesea reflectat în modul în care interacționam cu alți oameni, probabil judeci alți oameni, de asemenea. Ai putea puncta în mod deschis ceea ce alți oameni fac greșit sau ai putea fi mai pasiv agresiv, spunând lucruri de genul: “Trebuie sa fi fost frumos să fii capabil să mergi acasă la 17 în loc sa termini munca.” Fiind extrem de critic față de alții reduci productivitatea echipei, ceea ce poate duce la eșecul tău.
7. Nu poti delega.
Fiind un perfecționist de multe ori înseamnă că iti este greu sa delegi sarcini altora. Cu o mentalitate totul sau nimic, cel mai probabil crezi că există un mod corect de a face ceva și că totul altceva este greșit. Și, pentru că alți oameni nu au întotdeauna aceeași idee, nu ai putea aproba calea lor. Deci crezi ca e pur și simplu mai ușor să o faci tu. Dar lasand toata munca asupra ta vei deveni strsant si de loc podructiv.
8. Personalizezi totul.
Un perfecționist are stima de sine condiționată, ceea ce înseamnă că tu crezi în tine dacă: lucrurile merg perfect, dacă oamenii te plac si dacă faci o treabă bună. Auzul unui feedback negativ este destul de greu pentru ca ai tendinta sa-l personalizezi, gândind ca totul poate sa fie perfect sau un esec.
9. Nu ai odihnă.
Perfectionistii au de multe ori convingerea că mă voi odihni (sau relaxa), atunci când treaba e facuta. Desigur, lucrarea nu se face pentru că niciodată nu e de ajuns de perfectă. Ca atare, vei prezinta un risc crescut de epuizare, care este o modalitate sigura de a adduce esecul carierei tale.