Nouă semne că esti o persoană ambivertă, persoană introvertită sau extrovertită

9-Signs-That-You-Are-An-Ambivert

În mod sigur te-ai întrebat de multe ori dacă esti o persoană introvertită sau extrovertită. Pentru unii oameni, este o uşor să işi dea seama, dar pentru majoritatea dintre noi, este dificil să înţelegem unde ne clasăm. E greu să iti dai seama, deoarece dihotomia introvert / extrovert reflectă o imagine ce depășeşte personalitatea. Trasăturile de personalitate există, iar marea majoritate dintre noi nu suntem introvertiți sau extrovertiți, ci cădem undeva la mijloc.

Personalitatea constă într-un set stabil de preferințe și tendințe prin care ne apropiem de lume. Trăsăturile de personalitate se formează la o vârstă fragedă și sunt fixate prin maturitate timpurie. Multe lucruri importante se pot schimba pe parcursul vietii, dar personalitatea nu este unul dintre ele. Distanţa între introversiune și extrovertire surprinde una dintre cele mai importante trăsături de personalitate. Este deranjant că suntem încurajați să ne clasificăm într-un fel sau altul pentru că punctele forte și punctele slabe sunt frecvent asociate cu fiecare tip.

Adam Grant a studiat la Wharton acest fenomen, iar concluziile sale sunt fascinante. În primul rând, el a constatat că două treimi din oameni nu sunt puternic identificaţi ca introvertiți sau extrovertiți. Acești oameni (marea majoritate dintre noi) sunt numiti ambiverti, care au atât tendinte introvertite, cât și extravertite. Direcția ambivert variază foarte mult, în funcție de situație. Ambiverţii au un avantaj distinct faţă de introvertiții și extrovertiții adevărati. Deoarece personalitatea lor nu se inclină prea mult spre o anumită direcție, ei au un timp mult mai usor de adaptare în abordarea oamenilor pe baza situației. Acest lucru le permite să se conecteze mai usor, si mai profund, cu o varietate mai mare de oameni.

Cât de sociabili suntem este în mare măsură determinat de dopamina, hormonul creierului. Cu toții avem, niveluri diferite de stimulare alimentate cu dopamina in neocortex (zonă a creierului care este responsabilă pentru funcțiile mentale superioare, cum ar fi limba și gândirea conștientă). Cei care au în mod natural un nivel ridicat de stimulare tind să fie introvertiti, acestia încerca să evite orice stimulare socială suplimentară care i-ar putea face sa se simta anxiosi sau copleșiţi. Cei cu un nivel scazut de stimulare tind să fie extrovertiți. Sub-stimularea lasă extrovertilor senzația de plictisiteală, așa că ei caută stimulare socială să se simtă bine.

Dacă crezi că ai putea fi un ambivert, dar nu eşti sigur, tine cont de câte dintre următoarele afirmații se aplică şi la tine. Dacă majoritatea dintre acestea ti se potrivesc, esti cel mai probabil un ambivert.

• Pot efectua sarcinile singur sau într-un grup. Nu depind prea mult de acest lucru.
• Mediile sociale nu mă fac să mă simt inconfortabil, dar nu imi place să stau in preajma prea multor oameni.
• Fiind in centrul atentiei este distractiv pentru mine, dar nu-mi place să dureze.
• Unii oameni cred că sunt liniștit, în timp ce alții cred că sunt foarte sociabil.
• Nu am nevoie să fiu întotdeauna în mișcare, dar prea mult timp fără să fac nimic mă plictiseşte.
• Nu pot sa ma pierd în gândurile mele la fel de ușor cum mă pot pierde într-o conversație.
• Discuțiile mici nu mă incomodează, dar devine plictisitor.
• Când vine vorba de încredere în alte persoane, uneori sunt sceptic, și alte ori, mă arunc cu capul înainte.
• Dacă aș petrece prea mult timp singur, m-aş plictisit, dar prea mult timp în preajma altor persoane ma face să mă simt singur.

http://www.talentsmart.com/articles/article.php?ID=952454316&signedup=1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 8