Cercetarile sugerează că genele sunt responsabile pentru 15-20% dintre persoanele care se sunt calificate drept “extrem de sensibile.” Psihologul Elaine Aron a studiat acest fenomen extensiv, si folosind IRM a scanat creierele oamenilor extrem de sensibili, constatând că aceştia experimentează sunetele, sentimentele, și chiar prezența altor oameni mult mai intens decât alte persoane în medie.
Sensibilitatea și Inteligența emoțională Inteligenta emotionala (EQ) este capacitatea de a recunoaște și de a înțelege emoțiile proprii și ale altora și capacitatea de a utiliza această conștientizare pentru a gestiona comportamentul și relațiile cu ceilalti. Vestea bună este că oamenii extrem de sensibili nu sunt mai mult sau mai puțin inteligenți emoțional decât ceilalţi. Oamenii extrem de sensibili experimentează lucrurile mai intens. Emoțiile lor puternice sunt mai ușor de identificat (și eventual folosi în beneficiul lor) decât ale altor persoane in medie. Acest lucru îi ajută, de asemenea, să comunice în mod eficient, deoarece ei nu aud doar cuvintele care ies din gura altor oameni, dar, de asemenea, le prind la subtilități în gest și ton. Următoarele sunt cele mai comune calități pe care oamenii extrem de sensibili le posedă. Fii atent i descoperă dacă ti se potrivesc.
1.Gândesti profund. Când viața iţi trage o palmă, te retragi adânc în carapacea ta, gândindu-te la fiecare aspect din ceea ce s-a petrecut înainte de a lua o decizie. Lucrurile mici (în propria ta viață și în viața altor oameni) pot avea un impact mare asupra ta.
2. Esti orientat spre detaliu. Ești la fel de sensibil la detalii, cum esti la sentimente. Tu vezi detaliile pe care alții nu le văd, și nu esti mulțumiți până când nu ai punctat tot. Aceasta este o putere extrem de valoroasă în profesia de drept.
3. Ai nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie. Din moment ce esti predispus să sapi adânc la suprafată , ai tendința de a trage afară decizii. Nu poţi ajuta, dar încerci să gandesti orice rezultat posibil, iar acest lucru este de multe ori în detrimentul momentului de inchidere.
4. Ești strivit de decizii proaste. Atunci când în sfârșit iei o decizie, și se dovedește a fi o alegere slabă, depăsesti acest lucru mult mai greu decât majoritatea. Acest lucru poate crea un cerc vicios care încetinește procesul de luare a deciziilor, chiar mai mult, deși teama de a lua o decizie proasta este o parte din ceea ce încetinește în primul rând.
5. Ești reactiv emoțional. Ai reacții puternice la emotiile prin care trec alți oameni . Atunci cand emotiile te stăpânesc este ușor să le permiti să iţi deturneze comportamentul. Partea cea mai grea este canalizarea sentimentelor tale în producerea comportamentului pe care îl doreşti.
6. Accepti cu greu critica. Sentimentele puternice și reacțiile emoționale intense pot face criticile greu de acceptat. Cu toate acestea ai putea exagera la critici, inițial, de asemenea, având tendința de a gândi mult asupra lucrurilor.
7. Lucrezi bine în echipă. Capacitatea ta unică de a lua în considerare sentimentele altor oameni, cântărește asupra diferitelor aspecte ale deciziilor cu multiple fațete, iar faptul că acorzi o atenție la detaliile mai mici te face extrem de valoros într-un mediu de echipă. Desigur, acest lucru se poate intoarce impotriva ta daca esti cel care are sarcina de a lua decizii finale, deoarece ești mai potrivit pentru oferirea de idei și de analiză decât să decizi dacă este sau nu momentul să apeşi pe butonul roşu.
8. Deţii bunele maniere. Conștientizarea ta sporită asupra emoțiilor altor oameni te face foarte conștiincios. De asemenea, te enervează mai ales atunci când alte persoane sunt nepoliticoase.
9. Birourile deschise te scot din minți. Sensibilitatea ta la alte persoane, zgomote puternice, și alți stimuli fac practic imposibil pentru tine să lucrezi în mod eficient într-un mediu de birou deschis. Te simtii mai bine într-un cub sau lucrând de la domiciliu.