Noua Zeelanda reduce ratele pentru a patra oară din luna iunie a acestui an

_87131371_newzealandcentralbankgovgraemewheeler2Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) a redus rata dobânzii de referință pentru a patra oară din iunie. Banca centrală a redus ratele de la 2,75% la 2,5%, spunând că economia țării a “încetinit” în 2015. Este cel mai mare exportator de produse lactate din lume și a fost lovit de o scădere a prețurilor internaționale.

Mişcarea a fost așteptata pe scară largă de către economiști, deoarece țara continuă să experimenteze niveluri ale inflației mai scăzute din cauza puterii dolarului din Noua Zeelandă. În ciuda reducerea ratei, dolarul din Noua Zeelandă a crescut în comerțul de dimineată în raport cu dolarul american.

Moneda țării a crescut începând cu luna august “inversând parțial deprecierea care a avut loc din aprilie”, a declarat guvernatorul RBNZ, Graeme Wheeler. Inflația de bază s-a clasat sub 1% de la 3% intervalul țintă “, în principal din cauza rezistenței monedei și scăderii cu 65% a prețurilor mondiale la petrol de la mijlocul anului 2014”, a adăugat acesta. Graeme a fost pozitiv cu privire la perspectivele de inflație și de creșterea economică în 2016.

Banca a prezis o creștere economică de 2,4% în primele trei luni ale anului viitor, în comparație cu același trimestru al anului trecut. Banca centrală din Noua Zeelandă a redus ratele în iunie, iulie și septembrie, dar le-a mentinut neschimbate în luna octombrie.

http://www.bbc.com/news/business-35058121

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 + = 52