De azi, luni, finantele au pus PE SITE-UL MFP, in dezbarere publica proiectele noului Cod Fiscal si al celui de Precedura Fiscala in variantele rescrise. Intentia initiala era ca rescrierea Codurilor sa aiba loc in 2013 iar din 2014 sa intre in vigoare. Din pacate, discutiile privind impozitul pe constructiile speciale, acciza suplimentara la carburant samd. au amanat proiectul. Reprezentantii Finantelor spera ca din aceasta toamna noile Coduri sa intre in discutia Parlamentului, iar din ianuarie 2015 sa devina operationale. Rescrierea lor face o “curatenie” si o re-corelare a prevederilor acestora. “Ceea ce tine de legislatie, sa ramana in Codul Fiscal iar ceea ce tine de proceduri sa apartina doar Codului de Procedura. Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale”, se spune in comunicatul transmis de Finante.
“Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica, cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 an”, sustine Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice.
Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiind rezultatul discutiilor purtate in cadrul numeroaselor intalniri ale grupurilor de lucru.
In ceea ce priveste proiectul noului Cod de procedura fiscala, structura acestuia a fost, in cea mai mare parte, mentinuta avand in vedere faptul ca atat contribuabilii, cat si organele fiscale din cadrul ANAF si autoritatile administrativ teritoriale, cunosc actuala structura, iar acest fapt faciliteaza intelegerea si aplicarea noului proiect. Structura noului Cod de procedura fiscala a fost imbunatatita in sensul comasarii unor titluri/capitole si introducerii altora. Mentionam unul dintre elementele de noutate ale acestui proiect – Titlul VI. Controlul fiscal, care include prevederi privind regulile de control in scopul impozitarii, structurate in sase capitole, intre care cinci destinate fiecarui tip de control/verificare, in functie de obiectivele fiecaruia. Acest titlu include si actualele prevederi privind controlul antifrauda.
Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala raman deschise dezbaterilor, urmand ca in urmatoarele luni sa fie supuse unei ample consultari publice cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati”, se precizeaza in comunicat.
——————————————————————————————————————————————–
……la o cafea despre codul fiscal si alte cele…..
Două râme la o cafea:
– Unde ţi-e bărbatul, dragă?
– La pescuit…