Nu-i de gluma, creditele in franci elvetieni trec de 8 mld de lei, ce zice BNR si ce solutie da OTP

franc_elvetian_74040700

Băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elveţieni şi să găsească soluţii împreună cu fiecare client în parte, aşa cum Banca Naţională a “încurajat întotdeauna” instituţiile de credit, a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. “Banca Naţională a încurajat întotdeauna soluţiile individuale, de la caz la caz, discuţii între debitor şi bancă, cred că este primul aspect de care trebuie ţinut cont şi, dacă este să vorbim de soluţii de sistem, trebuie să nu vorbim de una discriminatorie în raport cu ceilalţi debitori în alte valute”, a afirmat Suciu. La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat că Banca Naţională nu poate interveni cu reglementări care să afecteze piaţa liberă, reluând ideea că impactul aprecierii francului elveţian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

“BNR este dispusă la orice discuţie cu toate instituţiile statului şi vom pune la dispoziţie toate datele pe care le avem. Evident că se poate discuta orice, dacă cineva îşi asumă anumite costuri, fie băncile, fie bugetul, pentru că implică anumite costuri”, a spus Suciu. Cursul francului elveţian anunţat de banca centrală a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim. Astfel, referinţa francului elveţian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piaţa interbancară a trecut de 5 lei la cotaţiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul cursul anunţat joi.

Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elveţieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 şi 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunţat de BNR. În schimb, după creşterea bruscă înregistrată joi, pentru aceeaşi rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei. Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Dupa zambet vedeti oferta bancii OTP care a sarit cu o solutie ptr cei cu credite in franci elvetieni, ca masura si ptr recomandarile lor din octombrie trecut, cand spuneau clientilor sa-si pastreze creditele in aceasta moneda.

——————————————————————————————————————–

regular_smile….ce ziceti de solutia asta….pentru credite in franci elvetieni..

– Ce s-ar intampla daca pamantul s-ar invarti de 30 de ori mai repede?

– Barbatii ar lua salariul in fiecare zi, iar femeile ar muri de hemoragie… 

——————————————————————————————————————–

Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii OTP BANK vor putea beneficia de o reducere temporară cu până la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

“Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elveţian ne determină să reacţionăm rapid şi să adoptăm o măsură imediată de susţinere a clienţilor noştri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România. Reprezentanţii OTP Bank au precizat pentru MEDIAFAX că pentru această reducere de dobândă nu vor exista costuri suplimentare după cele 3 luni, banca urmând să suporte costul acestei micşorări temporare de marjă de dobândă.

Spre exemplu, în cazul unui credit de 50.000 de franci elveţieni, cu 240 de luni perioadă rămasă până la achitare şi dobândă de 6,5%, în locul unei plăţi lunare de 372,79 franci, reprezentând echivalentul a 1.613,7 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 218,9 lei faţă de echivalentul din 14 ianuarie, când cursul era de 3,7415 lei/franc), în urmă diminuării de marjă valoarea plăţii lunare ar fi de 329,98 franci, reprezentând 1.428,38 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creştere cu 33,59 lei faţă de 14 ianuarie).

Diosi afirma la începutul lunii octombrie că OTP Bank România recomandă clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în următorii ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul elveţian nu va mai acţiona ca monedă de refugiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 8