Nu-i de glumit, Rusia intensifică măsurile de supravieţuire în caz de conflict atomic

avion-su-25-rcu5e329lw

Autorităţile ruse au intensificat măsurile de supravieţuire în cazul unui război nuclear, în contextul tensiunilor cu Washingtonul, reactivând planurile de apărare civilă elaborate în perioada sovietică şi modernizând buncărele antiatomice în marile oraşe, informează The Wall Street Journal.

“La Ministerul rus pentru situaţii de Urgenţă, Războiul Rece a revenit”, comentează publicaţia americană, notând că, în ultimele săptămâni, Rusia a efectuat cele mai ample exerciţii de apărare civilă de după destrămarea URSS, circa 40 de milioane de persoane repetând măsuri de contracarare a atacurilor chimice şi nucleare.

Planurile de apărare civilă din zona Moscova sunt reactivate şi îmbunătăţite, a declarat Andrei Mişcenko, adjunct al ministrului rus pentru Situaţii de Urgenţă. “Au fost inventariate spaţiile subterane din Moscova, obiectivul fiind adăpostirea tuturor locuitorilor capitalei”, a declarat el, citat de agenţia RIA Novosti.

În paralel, presa aflată în principal sub controlul statului a declanşat cea mai amplă campanie de propagandă antiamericană din ultimii ani. “Rusia s-a săturat de minciunile arogante ale Americii”, a comentat influentul expert Dmitri Kiseliov în contextul disensiunilor dintre Moscova şi Washington pe tema conflictului sirian.

După un bombardament accidental efectuat de coaliţia coordonată de SUA asupra trupelor siriene în septembrie, Moscova a avertizat că va doborî orice avion american care ar ameninţa trupele ruse din Siria.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia s-au amplificat în ultimii ani, în contextul crizelor din Ucraina şi Siria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − = 59