Nu ne vom mai rezuma la clasica anvelopare a clădirilor; îi încurajăm pe cei care vin cu soluții inovative

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) dorește să-i susțină și să-i încurajeze pe cei care vin soluții inovative pentru mărirea eficienței energetice a clădirilor, a declarat joi Mihaela Toader, director în cadrul MDRAPFE, la o dezbatere pe tema îmbunătățirii locuirii în România.

“Nu ne vom mai rezuma la clasica anvelopare a clădirilor și eventual schimbarea fațadelor și a geamurilor, ci ne dorim să susținem și încurajăm chiar și prin punctaje suplimentare pe aceia care vin cu soluții inovative de genul îmbunătățirea părții de distribuție a agentului termic, modernizarea instalațiilor, eventual schimbarea circuitelor acolo unde este cazul și aceasta ar putea o mai mare eficiență energetică”, a precizat Toader.

Cât privește modul în care susținerea incluziunii sociale poate genera îmbunătățirea situației locative, Mihaela Toader a spus că este pentru prima dată când ministerul pe care îl reprezintă încearcă, în exercițiul financiar 2014-2020, o abordare “de jos în sus”.

“Nu mai avem neapărat pretenția că de la nivel central avem cea mai bună soluție pentru incluziunea socială și îmbunătățirea nivelului de trai al comunităților, ci am lăsat la dispoziția comunităților prin proiecte integrate susținute din două programe operaționale, respectiv capital uman și regional, să-și identifice soluțiile și să vină să ne propună anumite tipuri de proiecte, dintre care partea de locuire și îmbunătățire a condițiilor de locuire este o componentă importantă, însă nu singular, fără oportunități de educație, ocupare, asistență socială ș.a.m.d.”, a spus Mihaela Toader.

Ea a adăugat că a fost propusă această abordare locală plasată sub responsabilitatea comunității pentru ca aceasta să-și identifice nevoile, să-și facă o strategie și pe baza acesteia și să selecteze la nivel local proiecte.

“Vorbim de faptul că grupul de acțiune locală va trebui să găsească o soluție, să se înțeleagă (n.r. cu autoritățile) și să edifice cele mai bune modalități de rezolvare a problemelor. Vor fi cei care vor face o primă selecție a oportunității susținerii unor proiecte, iar ulterior cele două autorități de management vor acționa pe partea de eligibilitate”, a spus Toader.

Mihaela Toader s-a referit și la necesitatea eliminării segregării în aceste comunități, menționând că ministerul va urmări “cu foarte mare atenție” ca fondurile europene să fie utilizate în acest sens.

“Nu ne dorim să ajungem în situația în care să menținem segregarea în aceste comunități. Am vrea și sperăm ca și comunitățile să gândească în sensul acesta. Acolo unde avem locuințe destinate comunităților dezavantajate, să avem inclusiv infrastructura socială, de sănătate și educațională, dezvoltate. Programul Operațional Regional vine să susțină, pe lângă locuințele sociale, și centre medico-sociale integrate, infrastructură de sănătate, cu acces liber și egal pentru comunitatea respectivă”, a susținut directorul.

Oficialul MDRAPFE a admis că procesul lent de absorbție a fondurilor europene pentru dezvoltarea unor comunități dezavantajate este îngreunat și de sistemul din care face parte, din cauza încercării minimizării riscurilor de absorbție.

‘Am sesizat în ultimii ani, inclusiv la colegii mei și la mine personal, că încercăm să securizăm finanțarea impunând extrem de multe condiții și încercând să creăm acest proces de evaluare al proiectelor. În fapt, o chestiune extrem de obiectivă, astfel încât să nu poată fi contestată peste doi-trei ani, la un eventual audit, ceea ce a creat o birocrație excesivă. Sigur, și modul în care arată în acest moment regulamentele europene cu anumite cerințe la nivelul beneficiarului”, a spus Toader.

Ea a adăugat că acum ministerul se află într-un proces de raționalizare a cerințelor pentru obținerea de fonduri.

“Încercăm să eliminăm din aceste documente, astfel încât să nu mai solicităm elemente care nu sunt neapărat necesare sau care pot fi furnizate oricum într-o etapă ulterioară sau pot fi obținute de autorități. Aici, pe partea de implementare avem fiecare vina noastră și să încercăm să flexibilizăm, atât cât se poate, să putem deschide puțin accesul pentru potențialii beneficiari”, a mai precizat Toader.

Conferința Housing Forum 2017 propune o dezbatere națională privind îmbunătățirea sectorului locuirii în România, prin implicarea unui număr semnificativ de specialiști, reprezentanți ai sectoarelor public,privat și ai societății civile.

Potrivit organizatorilor, conferința este un prim pas către luarea unor măsuri concrete care să răspundă provocărilor din domeniile eficienței energetice a clădirilor (sarcina energetică vulnerabilitatea energetică și consumatorul vulnerabil) și a locuirii accesibile (transformarea sectorului locuințelor într-un sector deschis tuturor acelora aflați în nevoia de locuire).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 28