Nu este bine să fi perfecționist
A tinde spre perfecțiune nu este calea spre success. A fi mereu obsedat de perfecțiune ar putea chiar să îți distrugă cariera. Poate este greu la început să acceptăm că a tinde spre perfecțiune în tot ceea ce facem poate fi ceva negativ, deoarece suntem obijnuiți cu conceptul că perfecțiunea și lucrurile perfecte sunt ceva bun.
În realitate, cu perfecțiunea poți pierde foarte mult timp și nu esti eficient. Și până la urmă ce este perfecțiunea? Fiecare percepe și vede perfecțiunea diferit. Ceva ce ție îți va părea perfect, nu înseamnă neparat că toată lumea îl va vedea la fel.
Este timpul să îți stabilești un nou standard de perfecțiune. Nu mai fă un lucru 100% perfect, fă 80%. Dacă nu ești convins că perfecționismul nu este tot timpul ceva bun, uite câteva dezavantaje ale perfecțiunii:
- Ai impresia că a munci din greu înseamnă perfecțiune, când de fapt nu este așa.
- Îți va lua mai mult timp să termini ceea ce ai de făcut.
- Probabil că lucrezi mai mult decât este nevoie. Dacă aplici noua regula de 80-20, vei face munca de 80% și cele importante poți să le mai revizuiești pentru cei 20% rămași.
- Nu delegi sarcini, pentru că nu ai încredere în echipa ta că le va face perfect.
- Nu ești eficient. Dacă pierzi timp, vei pierde și bani.
- Ești prea stersat că nu este totul perfect.
- Stresul pe care îl ai pentru că vrei ca totul să fie perfect și munca în plus pe care o depui îți pot afecta sănătatea.
Chiar dacă ne este greu, nouă celor perfecționiști să acceptăm această teorie, ar fi bine să acceptăm că nu tot timpul ne vom permite să facem totul perfect, și că uneori ne poate face mai mult rău decât bine.