Nu trebuie să ne temem de dobânzi negative

24152788

Băncile plătesc atunci când depun bani la BCE. Sunt și consumatorii obișnuiți amenințați de astfel de dobânzi negative? Asociația Bancherilor Germani este sceptică. Ar putea însă ca aceste servicii să devină mai scumpe pentru clienți.

În ciuda dobânzilor reduse pe care băncile le practică, persoanele fizice nu trebuie să se teamă, spun băncile, de introducerea unor taxe sau comisioane pentru cei ce dețin conturi de economii sau depozite bancare. Administratorul Asociației Bancherilor Germani, Michael Kemmer, spune că nu își poate închipui introducerea unor dobânzi negative pentru afacerile cu persoane fizice. Pentru că, concurența este prea dură.

Kemmer nu exclude însă introducerea unor taxe mai mari pentru clienții privați. Surplusul de dobândă ca venit principal al băncilor este pus puternic sub presiune, răspunde funcționarul bancar la întrebarea privind posibile majorări de taxe. În același timp regulamentele noi și digitalizarea atrag costuri ridicate. Acești parametri se vor regăsi apoi în prețurile individuale, după principiile economice.

Dobânda de referință de la Banca Central Europeană este de luni de zile la 0%. Dacă băncile vor să parcheze bani la BCE atunci ele sunt nevoite să achite o dobândă negativă de 0,4%. Ceea ce înseamnă că băncile plătesc pentru a-și putea depozita banii la BCE. Astfel BCE vrea să sprijine creditarea și în final eocnomia. Există deja de ceva vreme dobânzi negative pentru investitorii instituționali.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Sparer-muessen-keine-Negativzinsen-fuerchten-article18360496.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =