Nucile ne protejează de cancerul la colon

IMG_1449

Dacă vorbim despre alune, macadamia sau sâmburi de nucă, se știe deja de multă vreme că toate au un conținut mare de substanțe nutritive și un efect pozitiv asupra sănătății. Ce se întâmplă exact în intestin, ne explică acum cercetătorii.

Nucile au multe proprietăți benefice. Prin conținutul lor ele întăresc sistemul cardiovascular și în cantitatea potrivită pot fi chiar un aliat în lupta cu kilogramele sau diabetul. Dar nu ne oprim aici. Nucile pot chiar să reducă dezvoltarea de celule canceroase la nivelul colonului. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii nutriționiști de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania. Pentru studiu au fost urmărite proprietățile a diferite sortimente, precum macadamia, nuci obișnuite, migdale, alune și fistic.

Toți sâmburii examinați au fost “digerați” în eprubete printr-o procedură specială. Acest pas ar trebui să se producă exact la fel atunci când mâncarea ajunge în intestine. Produsele de digestie obținute astfel atacă apoi celulele canceroase întâlnite local. Astfel se arată că substanțele conținute stimulează mecanismele de apărare prezente în celule la nivel molecular.

IMG_1435

Conținutul nucilor a condus la accelerarea activității a două enzime diferite numite catalază și superoxid dismutază. Ambele enzime sunt implicate în mod decisiv în detoxifierea celulelor din organism. În plus sâmburii pre-digerați încetinesc “procesul de suicid” din celule, denumit și apoptoză. În plus, cercetătorii au observat că s-a modificat și expresia genelor din celule.

Aceste efecte au fost observate în toate tipurile de nuci, spune liderul proiectului, profesorul Michael Glei. Cercetătorii nu pot însă să emită în acest moment o recomandare corespunzătoare pentru nutriție. Cercetătorii mai au de cercetat dacă aceste proprietăți benefice se păstrează și în cazul miezului de nucă prăjit, forma cea mai răspândită în care se găsește pe piață. Încă este neclar, de asemenea, cantitățile ce este necesar a fi consumate și cu ce frecvență, pentru a se beneficiat pe deplin de aceste efecte curative.

http://www.n-tv.de/wissen/Nuesse-schuetzen-vor-Darmkrebs-article19691110.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 81