Inversarea Brexitului ar avea un impact pozitiv asupra economiei britanice

Un al doilea referendum care să inverseze Brexitul ar avea un impact “pozitiv” și “semnificativ” asupra economiei britanice, a apreciat marți Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), dar Guvernul de la Londra a răspuns imediat că nu va avea loc un al doilea referendum, informează AFP.

În cel mai recent raport al său cu privire la Marea Britanie, OECD estimează că anul viitor economia britanică va înregistra o creștere de doar 1%, apreciind că incertitudinile cu privire la Brexit ar putea lăsa Marea Britanie fără un acord de liber schimb cu UE până la data oficială de ieșire din blocul comunitar. În plus, OECD avertizează că cursul de schimb liră-euro ar putea atinge noi minime istorice, ceea ce ar duce la o retrogradare a ratingului de țară, dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană fără un acord.

“Investițiile companiilor se vor reduce iar presiunile prețurilor ar sufoca consumul privat. Deficitul de cont curent ar fi mai greu de finanțat, chiar dacă cel mai probabil se va reduce”, avertizează OECD.

Organizația economică internațională sugerează, însă, că Marea Britanie ar putea evita toate aceste riscuri cu o inversare a Brexitului. “În cazul în care Brexitul va fi inversat printr-o decizie politică (schimbarea majorității, un nou referendum etc), impactul pozitiv asupra creșterii economice va fi unul semnificativ”, susține OECD.

În replică, Guvernul conservator de la Londra a spus că nu se pune problema ca Marea Britanie să revină asupra deciziei de a ieși din Uniunea Europeană, conform rezultatului referendumului din 23 iunie 2016. “Vom ieși din UE și nu va avea loc un al doilea referendum”. a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic într-un scurt comunicat de presă difuzat la câteva minute după publicarea raportului OECD.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 35 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2