O curte americană condamnă un inginer VW la 40 de luni de închisoare

Un angajat al VW este condamnat în SUA în premieră pentru rolul său în cadrul manipulărilor de emisii. Judecătorii l-au condamnat la o pedeapsă financiară, cât și la închisoare.

În SUA un angajat al VW a fost condamnat în premieră datorită rolului său în scandalul emisiilor. Judecătorul competent Sean Cox l-a condamnat pe James Robert Liang, care a fost ani de zile inginer în cadrul concernului german, la 40 de luni de închisoare la Detroit și plata unei amenzi în valoare de 200.000 de dolari. Germanul în vârstă de 63 de ani este acuzat că a înșelat autoritățile prin utilizarea unui software ilegal care manipula valorile emisiilor din automobile cu motoare diesel. Cox a vorbit despre “o încălcare gravă” în care acuzatul a jucat “un rol cheie”.
Liang este unul dintre cei opt foști sau existenți angajați ai concernului VW, împotriva cărora au fost deschise proceduri în SUA privind acuzații de fraudă sau încălcarea reglementărilor de mediu. Autorul, care a lucrat pentru VW din 1982, a făcut o mărturisire când ancheta se afla într-un stadiu incipient și a colaborat cu anchetatorii. Acest lucru a fost în beneficiul său, pedeapsa este mult sub pragul maxim de șapte ani de închisoare și 400.000 de dolari amendă.

Cu toate acestea, judecătorul s-a decis pentru o pedeapsă mult mai dură decât a cerut procurorul. Procuratura a cerut o pedeapsă de trei ani închisoare și 20.000 de dolari. Avocatul lui Liang, Daniel Nixon, a cerut o pedeapsă de probă și a încercat până la final să îl înduplece pe judecătorul Cox. Nu există nici un fel de circumstanțe agravante, ar fi declarat avocatul. Liang nu a fost un manager, nu era un lider de echipă. El nu făcea parte din etajele de conducere, era un simplu angajat.

Judecătorul nu s-a lăsat înduplecat. El trebuie să trimită un semnal de alarmă către toate companiile care activează în domenii similare, cei responsabili de criminalitate eocnomică nu vor rămâne nepedepsiți, argumentează Cox. De asemenea, el a motivat decizia prin faptul că Liang a fost promovat în cadrul concernului ca “inginer de top” și a făcut referire la stilul său de viață. Acuzatul trăiește într-o locație scumpă și exclusivă din California, salariul său anual la VW depășește 350.000 de dolari.

http://www.zeit.de/wirtschaft/unternehmen/2017-08/volkswagen-abgas-skandal-mitarbeiter-usa-urteil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8