O dietă echilibrată nu compensează aportul de sare

“Dă-mi te rog sarea” este o frază care se aude des la cinele americanilor. Dar noile cercetări arată că oamenii ar trebui să limiteze aceste cereri dacă se poate, indiferent de dieta la care subscriu.

Esența este că cine consumă cantități mari de sare vor suferi de tensiune arterială crescută, potrivit unei noi cercetări în domeniul hipertensiunii publicate într-un jurnal lunar. Experții sugerează că, consumul unor anumite sortimente de fructe și legume pot ajuta la efectele provocate de consumul unor cantități ridicate de sare, pentru că elementele conținute în acestea pot regla tensiunea arterială, dar acest aspect nu se poate demonstra.

Cercetătorii au analizat date de la un studiu efectuat între 1997 și 1999, care a urmărit dietele a 4680 de oameni din SUA, Marea Britanie, Japonia sau China, pentru persoane cu vârste cuprinse între 40 și 59. Datele colectate includ analize asupra mostrelor de urină, informații privind greutate, înălțime și măsurători ale tensiunii arteriale. Studiul, numit INTERMAP, a fost o parte a multor proiecte de cercetare.

Pentru scopul analizelor mai recente, cercetătorii s-au concentrat pe aportul de sodiu și potasiu. Sodiul este principalul ingredient din sare și potasiul a fost asociat cu tensiune vasculară scăzută, pentru că se regăsește în legumele cu frunze verzi. Cercetătorii au folosit aceste date de asemenea pentru a determina aportul de nutrienți care ar putea fi asociat cu tensiune vasculară redusă.

A existat într-adevăr o corelație între tensiune vasculară crescută și aportul mare de sare, aportul mediu de sare printre participanții la studiu fiind de 10,7 grame pe zi. Pentru a pune aceste informații în context 7 grame semnifică 1,2 lingurițe de sare pe zi. În mod specific, consumul mediu de sare în SUA a fost de 9,6 grame.

Sodiul în plus poate majora riscul pe care oamenii îl au de a suferi un atac de cord sau atac vascular cerebral. Reducerea tensiunii vasculare, chiar și cu puțin, ar putea limita condițiile care duc la un atac cerebral. Împreună, afecțiunile cardiace și atacurile cerebrale conduc la mai multe decese în America decât oricare altă cauză, ne spun cei de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

https://health.usnews.com/wellness/health-buzz/articles/2018-03-06/study-eating-a-healthy-diet-might-not-counterbalance-your-salt-intake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 6