O firmă neozeelandeză lansează prima ei rachetă

Start-up-ul Rocket Lab a trimis prima sa rachetă în spațiu. Astfel că Noua Zeelandă devine acum a unsprezecea națiune cu program spațial. În curând vor începe operațiunile de zbor regulat, dacă serviciul spațial al companiei va avea și efecte economice.

Prin lansarea primei sale rachete Noua Zeelandă devine a unsprezecea națiune de pe glob cu program spațial. O rachetă lungă de 17 metri și vopsită în alb și negru a firmei private Rocket Lab a fost lansată de pe peninsula Mahia de pe insula nordică a Noii Zeelande, de la primul port spațial din lume aflat în proprietate privată.

Rocket Lab a scris pe Twitter despre succesul lor, precizând că urmează mult mai mult de atât. Zborul de test ar trebui să fie doar baza pentru zboruri spațiale comerciale. Rocket Lab vrea să utilizeze datele obținute în timpul zborului pentru a porni pe parcursul anului un serviciu regulat de zboruri.

Obiectivul start-up-ului neozeelandez aflat în proprietatea unei firme americane este de a oferi lansări săptămânale pentru clienții interesați. Costurile pentru o lansare sunt de fix 4,9 milioane de dolari americani. Rachetele de la Rocket Labs folosesc propulsoare obținute cu ajutorul imprimantelor 3D și sunt specializate pe încărcături ușoare, de până la 150 de kilograme, precum sateliți de fotografie sau de comunicații.

Firmele le utilizează pentru prognoze meteo, pentru urmărirea dezastrelor naturale sau pentru supravegherea oceanelor. Experții dau șanse acestui start-up. Dacă Rocket Lab va reuși să devină profitabil rapid și să ofere lansări la cerere, atunci poate accesa o piață pe care restul industriei aerospațiale o ignoră, spune fostul director de la Boeing, Kris Walsh.

http://www.n-tv.de/wissen/Neuseelaendische-Firma-startet-erste-Rakete-article19859664.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =