O greșeală a computerului a distrus Schiaparelli

La fix șapte luni după explozia sondei marțiene Schiaparelli, incidentul a fost clarificat: modulul marțian s-a izbit de suprafața planetei cu o viteză de 540 de kilometri pe oră. O greșeală, care trebuie remediată pentru următoarea tentativă.

Organizația Spațială Europeană, ESA, a publicat raportul final privind aterizarea forțată pe planeta Marte a modulului Schiaparelli pe data de 19 octombrie 2016. Cum s-a arătat deja la o săptămână după misiunea ghinionistă, o greșeală a computerului aflat la bord ar fi provocat accidentul.

După ce Schiaparelli s-a desprins cu succes de modulul orbital TGO, el a intrat trei zile mai târziu în atmosfera subțire a planetei Marte. De la intrare și pînă la atingerea solului marțian ar fi trebuit să dureze șase minute. Iar totul a mers conform planului. Scutul termic al sondei și-a făcut treaba, parașuta s-a deschis. În afară de asta, senzorii au înregistrat date tehnice și științifice despre atmosfera planetei și capacitatea de protecție termică a aparatului. Valorile măsurate au fost transferate în timp util către modului aflat pe orbită, dar că semnalul a fost primit cu un minut prea devreme.

Schiaparelli a atins solul marțian, asta e sigur. Dar nu se știa exact în ce stare. O zi mai târziu oamenii de știință au descoperit că a fost vorba despre faza deschiderii parașutei care nu s-a desfășurat conform planului. Altfel decât era prevăzut, parașuta a fost desprinsă complet de modul. Apoi rachetele de frânare s-au aprins, dar pentru o perioadă de timp mult mai scurtă decât era necesar.

http://www.n-tv.de/wissen/Computerfehler-zerstoerte-Mars-Lander-article19858776.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 + = 76