O nouă boală virulentă amenință recoltele de grâu din Europa și Africa de Nord

IMG_1145

O tulpină nouă, foarte distructivă, a unei boli care a afectat recolta de grâu din Sicilia anul trecut s-ar putea răspândi în întregul bazin al Mării Mediterane în 2017, amenințând recoltele și mijloacele de existență ale micilor fermieri, au avertizat vineri experții, citați de Reuters.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) a făcut apel la țările din Europa și Africa de Nord să dea dovadă de vigilență pentru a împiedica posibilele focare de rugină neagră a grâului să se tranforme în epidemii care să afecteze producția alimentară.

În 2016, sute de hectare de grâu au fost afectate în Sicilia de această boală provocată de ciuperca Puccinia graminis, în cel mai grav atac de acest fel care a lovit Europa în peste 50 de ani, susțin cercetătorii.

“Nu am mai văzut așa ceva în cinci sau șase decenii”, a declarat David Hodson, din cadrul Centrului internațional pentru ameliorarea porumbului și grâului (CIMMYT).

În urma unei a analize a CIMMYT și a universității din Aarhus, din Danemarca, cercetătorii au atras atenția într-un articol publicat joi în revista Nature că boala a fost provocată de o tulpină nouă de rugină neagră a grâului, o contaminare cu o ciupercă ce poate distruge o întreagă recoltă în câteva săptămâni dacă este netratată.

“Este foarte agresivă”, a declarat Biagio Randazzo, agronomul care a descoperit primul boala, precizând că în Sicilia diferite tipuri de grâu cu conținut ridicat de gluten, precum și culturi de grâu pentru pâine sau ovăz au fost afectate.

Sporii de rugină neagră a grâului sunt împrăștiați de vânt și în 2017 ciuperca ar putea afecta recoltele din țări apropiate precum Grecia, Albania, Libia sau Tunisia, au avertizat cercetătorii.

Contaminarea nu este totuși una sigură, pentru că este posibil ca sporii să nu fi supraviețuit temperaturilor foarte scăzute din această iarnă, au adăugat ei.

Expertul FAO în domeniul bolilor plantelor Fazil Dusunceli a declarat că boala ar putea reprezenta un pericol în special pentru fermierii mici din Africa de Nord, care produc o mare parte din cantitatea de grâu din regiune.

Stropirea timpurie cu fungicide este foarte importantă pentru limitarea focarelor, potrivit cercetătorilor, dar micii fermieri de multe ori nu au banii și nu dispun de expertiza necesară pentru a le utiliza eficient, a apreciat el. “Ei sunt mai vulnerabili”, a spus el într-un interviu.

Un risc suplimentar este reprezentat de recenta apariție în unele zone din Europa, Africa și Asia a două noi tulpini ale unei alte boli, respectiv rugina galbenă a grâului, al căror impact potențial nu este încă clar.

“Este mai important ca niciodată ca specialiștii din instituțiile internaționale și țările producătoare de grâu să colaboreze pentru a opri aceste boli. Trebuie să fim prompți și meticuloși în modul în care abordăm această problemă”, a precizat Dusunceli într-un comunicat.

Peste un miliard de oameni din țările în curs de dezvoltare se bazează pe grâu ca sursă de hrană și venit, potrivit FAO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =