O nouă păcăleală germană, vitezometrele indică mereu o viteză mai mare

Iar cei care fac legile vor să fie așa. Cât de mult diferă viteza afișată de cea reală, acest lucru depinde foarte mult de producător.

O zonă rezidențială, limită la 30 km/h. Deodată se observă un bliț ascuns după un autobuz. Privirea șoferului se îndreaptă rapid către vitezometru. Au fost 45 km/h sau 50? Sau poate chiar 55 km/h? Până în 50 km/h în Germania nu ar fi nici o problemă mare. Maxim 35 de euro amendă. Dar peste această viteză lucrurile devin dureroase. După câteva săptămâni ajunge și scrisoarea autorităților competente. Șoferul respiră ușurat. Viteza mașinii atunci când camera a surprins fotografia a fost doar 41 km/h. Dar cum este posibil? Indicatorul de viteză din mașină arăta o viteză semnificativ mai mare! Răspunsul e simplu: toate vitezometrele din mașini sunt inexacte. Fără excepție.

Vina o poartă cei care fac legile. O directivă a Uniunii Europene (75/443/EWG) prevede faptul că viteza afișată de instrumentele din bord trebuie să fie obligatoriu cel puțin egală cu cea reală, indiferent de situație. Astfel că există ineficiențe ale aparatelor de măsură, ce trebuiesc compensate. Efectul secundar este faptul că cine se ia după vitezometrul din bord nu are șanse să fie surprins de camerele rutiere. În caz de îndoială, va fi mai degrabă mai lent decât se așteaptă, nu mai rapid. Din acest motiv vehiculul arată mereu o viteză mai mare decât cea reală.

Spațiul de manevră este surprinzător de generos. Vehiculele care au fost înregistrate după 1 ianuarie 1991 au dreptul de a afișa o viteză redusă cu zece la sută plus patru kilometri pe oră. Asta înseamnă că cine merge cu 50 km/h într-o zonă cu limită de 30 km/h va avea de fapt real 41 km/h. Toleranța camerei de fotografiat nu este luată în considerare aici. Iar cine rulează pe autostradă cu 120 km/h are de fapt 104 de km/h viteză reală. Pur teoretic. Dar există și alți factori care pot influența măsurătorile.

http://www.sueddeutsche.de/auto/verkehr-jeder-tacho-zeigt-die-geschwindigkeit-zu-hoch-an-1.3675876

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 10 =