O noua pomană electorală: Bilete de avion gratuite spre România pentru cei 4 milioane de români plecați în străinătate

Românii plecați în străinătate (aproximativ 3,5 milioane, conform ONU), ar trebui să beneficieze gratuit de un bilet de avion dus – întors din țara unde locuiesc și până în România, în perioada 26 noiembrie – 9 decembrie 2018, potrivit unor parlamentari PNL.

Prevederea apare în proiectul Legii pentru susținerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului României, proiect inițiat de 21 deputați PNL, printre care și Raluca Turcan, Adriana Săftoiu și Roberta Anastase.

“Marea Unire ne trezește sentimentul de mândrie, bucurie, dar și de patriotism”, spune inițiatorii, iar aceste bilete gratuite ar fi modul în care “Patria mamă arată că în momentele cu o încărcătură istorică deosebită nu și-a uitat fiii”, se spune în expunerea de motive semnată de deputatul liberal Florin Roman.

De asemenea, proiectul dorește ca și românii rămași în țară să primească o călătorie gratuită, în interiorul României, dar una cu trenul, nu cu avionul.

Valoarea biletelor, de tren sau avion, ar urma să fie decontată din Bugetul Ministerului Transporturilor.

Liberalii nu menționează eventualul impact bugetar.

Textul proiectului legii spune că eliberarea biletului de călătorie se va face, “în limita locurilor existente, la casele de bilete ale stațiilor și agențiilor de voiaj/agențiilor TAROM”.

Cei din diaspora vor mai avea dreptul și la un drum cu trenul, în interiorul țării.

Pentru o imagine despre ce ar însemna capacitatea necesară pentru un astfel de număr de vizite în două săptămâni, trebuie amintit că Aeroporturi Bucureşti (Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu) a înregistrat anul trecut un număr record de 10,99 milioane de pasageri (străinătate și național).

Faţă de anul 2015, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureştiului în 2016 a înregistrat cea mai mare creștere la nivel UE – de 18,3%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 35