O noua tendinta in companii de succes, angajatii seniori flexibili

150923_MOV_TheIntern.jpg.CROP.promo-xlarge2

De curand am vizionat cu mare placere un film dedicat unui start-up de online  fasion care lucra cu….atentie…stagiari seniori. Filmul se chiama The Intern, in care “stagiarul senior” nu e altul decat marele actor Robert De Niro.

Cu totii stim ca cei mai multi oameni de afaceri cauta absolventii proaspat iesiti de pe bancile facultatii, tineri talentati, plini de energie si creativitate, pe care pot sa ii modeleze in functie de nevoile si cerintele proprii afaceri . Aceste persoane, pregatite sa isi valorifice cunostintele dobandite de-a lungul anilor de studiu, sunt inconestabil importante pentru dezvoltarea unui business de succes. Cu toate acestea, multi angajatori uita de o categorie la fel de valoroasa, care poate ajuta cresterea unei afaceri – populatia in varsta.

Experienta si cunostintele angajatilor seniori acumulate de-a lungul carierei sunt doar cateva dintre beneficiile pe care seniorii le pot aduce unei afaceri. Insa odata cu inaintarea in varsta, prioritatile unei personae se schimba. Astfel, sanatatea si viata de familie devin din ce in ce mai importante, iar angajatorii trebuie sa ia aceste lucruri in considerare. Solutia pentru aceasta situatie este una simpla – flexibilitatea.

Potrivit unui studiu Regus, care a vizat 44.000 de manageri si oameni de afaceri seniori, 4 din 5 persoane considera ca munca flexibila este cheia productivitatii atunci cand vorbim despre angajati in varsta. Potrivit cercetarii, 84% dintre respondenti afirma ca flexibilitatea reprezinta modalitatea principala de a pastra angajatii seniori dupa varsta de pensionare.

Mai mult de atat, 88% dintre persoanele care au raspuns esantionului sustin ca munca flexibila le ofera angajatilor seniori posibilitatea de a-si indeplini atat indatoririle fata de familie, cat si responsabilitatile vietii profesionale.

In Romania, datorita faptului ca varsta de pensionare a inaintat, 63 de ani pentru femei si respectiv 65 de ani pentru barbati, forta de munca este mai diversificata ca oricand. Cu toate acestea, statisticile Eurostat din anul 2014 arata ca doar 41% dintre romanii cu varste intre 55 si 65 de ani activeaza pe piata muncii. Tocmai de aceea, institutiile statului au lansat proiecte care isi propun sa creasca nivelul de constietizare a importantei imbatranirii active pe piata muncii, oferind consultanta si oportunitati de angajare potrivite nevoilor populatiei in varsta.

Angajarea seniorilor reprezinta un castig pentru toate partile implicate: angajatorii se pot bucura de expertiza acestor persoane, iar seniorii la randul lor pot face trecerea spre pensionare mult mai usor.

Este un lucru bine stiut faptul ca persoanele care se pensioneaza brusc risca sa fie afectate de depresii reactive, provocate de pierderea rolului in societate sau de scaderea nivelului de trai. Munca flexibila ofera seniorilor posibilitatea unei treceri progresive de la statutul de pensionar la angajat, ameliorand impactul acestei schimbari majore in viata fiecarei persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 54