O orădeancă a reprezentat România la lansarea campaniei de aniversare “Erasmus 30 de ani”

IMG_1058

Orădeanca Simona Bișboacă, inventatoare a unor produse alimentare inovative, a reprezentat România joi, în 26 ianuarie, la centrul Parlamentarium din Bruxelles, la lansarea campaniei ce va marca, pe parcursul întregului an, aniversarea a trei decenii de la înființarea programelor europene Erasmus.

Tânăra inventatoare a declarat luni că a fost invitată să participe alături de alți 32 de Erasmus alumni europeni, cei mai valoroși absolvenți beneficiari ai unor stagii de pregătire Erasmus care au dovedit prin rezultatele muncii lor că au fructificat experiența oferită de mobilitatea Erasmus.

Simona Bișboacă își conduce propria afacere, care produce un antioxidant foarte puternic — invenție brevetată și medaliată — descoperit ca parte a cercetării demarate în timpul unei burse Erasmus în Italia, în anul 2001. De asemenea, urmează, după câțiva ani de cercetări, să scoată pe piață, cât de curând, o marmeladă crudă (fără fierbere, fără conservanți, fără pasteurizare), de asemenea invenție brevetată.

“Experiența Erasmus m-a ajutat să devin ceea ce sunt azi, inventatoare și antreprenor, dându-mi ocazia să lucrez într-o echipă de cercetare, în care m-am maturizat. În prezent continui să îmbin cercetarea cu mediul academic prin proiectele pe care le derulăm în parteneriat în universitatea orădeană”, a declarat Simona Bișboacă.

Comisia Europeană a făcut public, joi, 26 ianuarie, raportul anual privind programul Erasmus + , de evaluare a performanțelor și progresul în atingerea obiectivului de 4 milioane de persoane beneficiare în perioada 2014-2020.

Raportul anual a coincis cu lansarea campaniei ce marchează aniversarea de 30 de ani a programului, ce va fi sărbătorită în toată Europa, la nivel european, național și local, pe parcursul întregului an 2017, prin multe manifestări, evenimentul principal urmând să aibă loc în iunie la Parlamentul European.

Festivitatea de lansare a campaniei anuale a cuprins, pe lângă raportul anual, mai multe prezentări informative și infografice, video clipuri, precum și testimoniale ale tinerilor bursieri prezenți.

Programele europene în educație, formare și tineret există de 20 de ani și în România. Din anul 1998, de la un număr de la 1.250 de studenți cu burse Erasmus s-a ajuns în 2017 la peste 237.400 de beneficiari ai programelor Erasmus.

Orădeanca Simona Timar, căsătorită Bișboacă, a uimit elita mondială a cercetătorilor, încă de la prima ei participare internațională, în anul 2011, când avea 32 de ani. Ea a inventat un antioxidant foarte puternic din struguri, propolisul diluat în apă (nu în alcool), marmelada fără fierbere. Ea a inventat și aditivul natural ce va înlocui E-urile de sinteză.

Dacă pentru aditivul natural a renunțat, deocamdată, să depună actele pentru brevetare, primele trei sunt brevetate ca invenții în industria alimentară a viitorului, medaliate cu aur și argint la saloane mondiale de inventică.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională, inventatoarea a împlinit 37 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 27 =