O parte dintre misterele castelului de la Tălișoara, elucidate de noii proprietari

O parte dintre misterele castelului Daniel din Tălișoara, construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea, au fost elucidate recent de către noii proprietari, care l-au cumpărat în urmă cu câțiva ani, l-au restaurat și l-au introdus în circuitul turistic.

Proprietara castelului, Lilla Racz, declarat pentru AGERPRES, că în timpul lucrărilor de restaurare au fost descoperite o cameră secretă, dar și mai multe fresce ce datează din anul 1680.

Recent au reușit să elucideze semnificația frescelor, personajul central al uneia dintre ele fiind unul dintre membrii familiei Daniel, care, potrivit istoricilor, ar fi ocupat o înaltă funcție diplomatică și ar fi fost împuternicit, în anul 1638, să ducă tributul Transilvaniei marelui sultan de la Constantinopole.

”Am descifrat povestea — este povestea ascensiunii sociale și politice a familiei Daniel, căreia i-a aparținut castelul. Noi spunem oaspeților că este un facebook din secolul al XVII-lea. Cum la noi se întâmplă ceva important în familie și postăm pe wall, ei, tot în scop de reprezentare, au pictat pe pereți scene importante din viața familiei. Spre exemplu, una dintre scene arată plata birurilor de către Principatul Transilvaniei către Înalta Poartă Otomană, la care unul dintre membrii familiei Daniel a fost sol principal, deci a avut o misiune diplomatică foarte importantă”, a mai spus Lilla Racz.
Camera ”Constantinopole”, interior

Potrivit acesteia, misterul camerei secrete, descoperită în timpul renovărilor din 2011, rămâne în continuare neelucidat.

“Am aflat de existența acestei încăperi când am făcut planurile la etaj și parter și s-a dovedit că e ceva acolo și am dat peste o frumoasă încăpere boltită în care am amenajat baia. Secretul, de ce acolo camera a fost înzidită, nu l-am aflat și de aceea am numit-o camera secretelor”, a precizat Lilla Racz.
Camera ”Constantinopole”, fresce

Castelul are opt camere, fiecare cu un stil și o poveste aparte, printre ele ”Lebăda”, denumită după blazonul familiei Daniel, camera contelui, aflată lângă budoarul contesei, și camera ”Constantinopole”, unde se regăsesc frescele amintite.

Pentru a putea satisface cererile turiștilor interesați să petreacă un sejur “aristocratic”, proprietarii castelului intenționează să extindă spațiile de cazare cu încă 12 camere și să deschidă, la începutul anului viitor, un centru wellness într-un vechi conac din vecinătatea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =