O școală în care cursanții învață arta “magiei” lui Moș Crăciun, deschisă la Londra

O școală în care cursanții încearcă să își însușească principiile de bază ale “magiei” lui Moș Crăciun, și-a deschis porțile încă o dată, ca în fiecare an, la Londra, informează AFP.

Pe măsură ce sărbătorile de sfârșit de an se apropie, într-o clasă din această școală specială din capitala Marii Britanii nu științele și istoria se regăsesc în programa de studiu, ci arta și maniera de a interpreta cât mai bine o versiune ideală a lui Moș Crăciun, personajul care face ochii copiilor să strălucească de bucurie în fiecare iarnă.

“Un bun Moș Crăciun nu poate fi subiectul unui exercițiu de improvizație”, spune James Lowell, în vârstă de 52 de ani, care încearcă să formeze cea mai bună generație de “Santa” (Moș Crăciun în limba engleză, n.r.) în acest stabiliment special, Santa School, parte a companiei sale Ministry of Fun, specializată în organizarea de evenimente.

“Este ceva important. Copiii vin să îl vadă pentru că el este ‘o persoană specială'”, a explicat James Lowell. Nici nu poate fi vorba ca ei (copiii, n.r.) să fie dezamăgiți după ce stau, uneori, ore întregi la coadă pentru a putea să îl vadă pe Moș Crăciun și să stea de vorbă cu el. Trebuie ca această întâlnire să fie “magică”, cuvântul-cheie al acestui antreprenor original, care spune că încă nu își revine din stupoare după ce a văzut în trecut mai mulți bărbați care îl imitau pe Moș Crăciun în timp ce purtau bascheți și aveau o țigară în colțul gurii.

Pentru a fi la înălțime, trebuie procurat mai întâi costumul, care trebuie să fie calitate, și nu o simplă deghizare vulgară. Tăiat dintr-o catifea roșie groasă, costumul purtat de elevii de la Santa School costă 1.000 de lire sterline (1.200 de euro). Barba celebrului personaj este “fabricată manual”, a precizat James Lowell.

Însă îmbrăcămintea nu reprezintă totul. Cursanții trebuie, de asemenea, să știe să se miște într-o anumită manieră, să aibă un mers legănat și să formuleze urarea tradițională “Ho Ho Ho” pe un ton energic și vesel. În plus, ei trebuie să fie poligloți, pentru a putea să spună “Crăciun fericit” în cât mai multe limbi. De asemenea, toți cursanții trebuie să cunoască la perfecție numele tuturor celor nouă reni ai lui Moș Crăciun.

Există și câteva reguli de aur ce trebuie respectate: un copil nu trebuie să fie niciodată întrebat cum se cheamă, dacă și-a scris singur scrisoarea către Moș Crăciun și nici invitat să enumere cadourile pe care și le dorește. “Pentru că știți, sunteți magici, sunteți Santa. Nici să nu faceți promisiuni, pentru a nu-i pune pe părinți într-o situație dificilă și pentru a nu genera astfel sentimente de decepție”, le-a spus James Lowell cursanților de la Santa School.

Personaj simbolic

În fața lui, un număr de 10 cursanți, debutanți sau deja experimentați, se află în sala de curs, costumați din cap până în picioare. Ei iau notițe cu mare atenție și participă la jocuri în care interpretează acest rol, încercând să se pregătească pentru toate situațiile posibile, inclusiv pentru întrebarea fatală: “Tu ești adevăratul Moș Crăciun?”.

Un bun Moș Crăciun trebuie să studieze cu ardoare atunci când se află la el acasă, pentru a fi la curent cu cele mai noi modele de jucării și de console de joc din lumea întreagă. “Trebuie să facem cercetări pentru a ști ce se află pe rafturile magazinelor”, a declarat Santa David, care se declară încântat să lucreze în “cea mai frumoasă meserie din lume”, de peste 26 de ani.

Începând din 1998, în fiecare an, aproximativ 40 de persoane — în majoritatea lor actori, dar și foști învățători — urmează cursurile predate la Santa School, înainte de a se amesteca printre ceilalți “moși” din marile magazine londoneze, care amenajează fiecare o “peșteră a lui Moș Crăciun”.

Pentru Santa Dan, un actor care a îmbrăcat celebrul costum alb și roșu timp de 14 ani la rând, “nu există nimic mai plin de satisfacție decât să vezi reacția copiilor”.

În general, el dispune doar de trei minute pentru a-i încânta pe copiii aflați la coadă. În ciuda greutății costumului, a căldurii și a zgomotelor din magazine, “trebuie să știi să îți păstrezi energia pentru a-l face pe fiecare copil, de la primul și până la ultimul, că este special”, a dezvăluit același cursant.

După părerea lui, acest mit continuă să existe deoarece mesajul transmis de Moș Crăciun este “cel al generozității, al bunătății”.

“Moș Crăciun a devenit un personaj simbolic, dar nu în sensul religios. Este personalitatea care aduce împreună familii și prieteni”, spune James Lowell. “În spatele excesului de marketing, care poate fi enervant, există însă un mesaj pozitiv, plin de speranță. Nu face rău nimănui. Copiii cred în el pentru că și adulții vor să creadă”, a adăugat antreprenorul londonez.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 20