O sesiune de numai 20 de minute de exerciții fizice acționează ca un adevărat antiinflamator asupra corpului

banda_de_alergat_cel_mai_utilizat_echipament_din_salile_de_fitness
Activitatea fizică regulată și-a dovedit influența benefică asupra corpului, inclusiv pentru controlul greutății, inimă, oase și mușchi și pentru reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni. Recent, o echipă de oameni de știință americani a demonstrat că o simplă sesiune de scurtă durată de exerciții fizice poate acționa ca un adevărat antiinflamator. Descoperirea poate avea implicații încurajatoare în tratamentul bolilor cronice precum artrita, fibromialgia, dar și în obezitate, informează Science Daily.

Cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității San Diego din California, Statele Unite, au descoperit că o sesiune de doar 20 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată poate stimula sistemul imunitar producând un răspuns celular antiinflamator. “De fiecare dată când facem exerciții, realizăm ceva cu adevărat benefic în multe privințe pentru organism, inclusiv la nivelul celulelor imunitare”, notează dr. Suzi Hong de la Departamentele de Psihiatrie și Medicina familiei și sănătate publică din cadrul universității amintite, autoarea principală a studiului publicat recent în jurnalul “Brain, Behavior and Immunity”. “Beneficiile antiinflamatorii ale exercițiilor fizice au fost recunoscute de către oamenii de știință, însă modul în care are loc acest proces reprezintă cheia pentru maximizarea acestora”, a precizat specialista.

Creierul și sistemul nervos simpatic — o cale ce contribuie, printre altele, la accelerarea pulsului și la creșterea presiunii sanguine — sunt activate în timpul exercițiilor fizice pentru a permite corpului să facă față acestora. Hormonii, precum adrenalina și noradrenalina, sunt eliberați în fluxul sanguin și declanșează receptorii adrenergici ai celulelor sistemului imunitar.

Acest proces de activare ce are loc în timpul exercițiilor fizice produce răspunsuri imunologice, printre care se numără producția de citokine, sau proteine, printre care se numără TNF — un regulator al inflamațiilor locale și sistemice, ce ajută la creșterea răspunsurilor imunitare.

“Studiul nostru a demonstrat că o singură sesiune de circa 20 de minute de exerciții moderate pe banda de alergare conduce la o scădere cu 5% a numărului de celule imunitare stimulate ce produc TNF”, notează Hong. “Știind ce anume declanșează mecanismele regulatoare ale proteinelor inflamatoare se pot dezvolta noi terapii pentru numărul copleșitor de mare al persoanelor cu boli inflamatorii cronice, printre care aproape 25 de milioane de americani care suferă de afecțiuni autoimune”, a explicat omul de știință.

Cei 47 de participanți la acest studiu au mers pe o bandă de alergare la o intensitate ajustată conform nivelului individual de condiție fizică. Cercetătorii au prelevat de la aceștia mostre de sânge atât la începutul cât și la finalul sesiunii de exerciții.

“Pentru a avea efect antiinflamtor, studiul nostru demonstrează că o sesiune de antrenament nu trebuie să fie intensă. Douăzeci de minute până la o jumătate de oră de exerciții moderate, ce includ mers rapid, par să fie suficiente”, spune Hong. Aceasta a demontat concepția potrivit căreia antrenamentul trebuie să atingă gradul maxim de epuizare fizică pentru a fi eficient spunând că acest lucru “îi poate intimida tocmai pe cei care suferă de boli inflamatorii cronice și care ar putea beneficia imens de pe urma activității fizice”.

Inflamația reprezintă un element vital al răspunsului imunitar al corpului fiind încercarea acestuia de a se vindeca în urma unei răniri, de a se apăra împotriva unor virusuri sau bacterii, dar și de a-și “repara” țesuturile afectate. Însă, inflamația cronică poate duce la probleme grave de sănătate asociate cu afecțiuni precum diabetul, boala celiacă ori obezitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 16