O țară antifumat învinge Philip Morris

imago54652529h

Curțile de arbitraj și acordurile de protecție a investițiilor au fost criticate pentru că deservesc intereselor companiilor și subminează democrația. Litigiul dintre Uruguay și concernul de produse de tutun, Philip Morris, a mers însă diferit.

După un litigiu lung de ani de zile concernul americano-elvețian Philip Morris a eșuat în lupta sa cu legislația din Uruguay, foarte strictă din punct de vedere a fumatului. Guvernul uruguayan a ieșit victorios și respinge astfel cerințele concernului de tutun, spune șeful statului, Tabara Vázquez, un oncolog renumit, într-o declarație televizată. El a făcut referire la o decizie a Centrului Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Investiționale, o curte de arbitraj a Băncii Mondiale.

Philip Morris a declarat că, compania va respecta decizia. Prevederea este deja obligatorie. Directorul adjunct, Marc Firestone, a arătat că cerințele legale impuse de Uruguay au fost respectate în ultimii șapte ani. Decizia curții de arbitraj nu schimbă cu nimic situația. Prin apelul său, Philip Morris a căutat mai degrabă o clarificare în acord cu dreptul internațional.

Philip Morris a dat în judecată țara Uruguay în anul 2010, țară cu 3,3 milioane de locuitori, pentru despăgubiri în valoare de 25 de milioane de dolari. Compania ar fi criticat o lege promulgată în anul 2006 sub conducerea lui Vázquez, prin care se interzice atât fumatul în locuri publice cât și promovarea acestuia. Uruguay a devenit astfel prima țară latino-americană și a cincea țară din lume care interzice fumatul în locuri publice. Philip Morris a argumentat că țara a încălcat astfel un acord de investiții încheiat în relația cu Elveția.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Anti-Raucher-Land-ringt-Philip-Morris-nieder-article18159331.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 28