O universitate din Canada, escrocată cu 9,6 milioane de dolari americani, prin operațiuni de phishing

MacEwan University is seen in Edmonton, on Wednesday, July 20, 2016. Student Mykhaylo “Misha “Bazelevskyy, 22, was confirmed killed in a terrorist attack in Nice, France by officials on July 20. Ian Kucerak / Postmedia (Standalone)

Universitatea McEwan din orașul canadian Edmonton a fost escrocată cu aproape 12 milioane de dolari canadieni (9,6 milioane de dolari americani) prin efectuarea unor viramente în baza unor link-uri primite în mesaje online frauduloase, au anunțat vineri autoritățile locale, citate de AFP.

Pirații informatici au pretins că lucrau pentru un furnizor important al universității și au trimis e-mailuri unui grup de trei angajați din serviciul de facturare, cerându-le să modifice informațiile bancare online, prin intermediul unui simplu clic pe un link, a explicat David Beharry, purtător de cuvânt al universității canadiene.

În total, universitatea a făcut trei viramente de 1,9 milioane, 22.000 respectiv 9,9 milioane de dolari canadieni, în luna august, din cauza unei “erori umane” a angajaților, care credeau că expediază acele sume de bani unui furnizor omolagat, a cărui identitate a fost furată de pirații cibernetici, potrivit instituției de învățământ superior.

Îngrijorat de faptul că nu a fost plătit, furnizorul s-a adresat universității, ai cărei reprezentanți au constatat frauda și au alertat autoritățile bancare, “pentru localizarea și recuperarea fondurilor”, a explicat David Beharry.

Universitatea canadiană, în colaborare cu autoritățile, a reușit “să înghețe 11,4 milioane de dolari canadieni” în trei conturi bancare din Montreal și Hong Kong, însă “400.000 de dolari canadieni au rămas de negăsit”.

“Potențialele consecințe financiare asupra universității nu vor fi cunoscute înainte ca ancheta să fie finalizată”, a precizat același purtător de cuvânt.

Conducerea universității trebuie să îi dea în judecată pe proprietarii conturilor online frauduloase pentru a putea să spere să recupereze sumele furate.

Instituția de învățământ superior a demarat și o campanie de comunicare internă, pentru a-i preveni pe angajați în legătură cu riscurile practicilor de phishing și a anunțat că va crește numărul de persoane abilitate cu aprobarea plăților electronice aferente facturilor sale.

Această escrocherie a reprezentat una dintre cele mai mari sume ce au fost furate în Canada prin intermediul tehnicilor de phishing, potrivit presei locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 36