O veste buna pe sfarsit de an, ne pregatim sa trecem la euro

e-oficial-nu-trecem-la-euro-in-2019-18535719

Guvernul a adoptat joi o hătărâre pentru constituirea Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, care va fi coordonat de prim-ministru, în calitate de preşedinte, de ministrul Finanţelor Publice şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României, în calitate de vicepreşedinţi.
”Actul normativ stabileşte modul de reprezentare în acest Comitet a instituţiilor publice cu rol în procesul de pregătire a aderării la moneda euro şi în derularea reformelor structurale care să asigure convergenţa reală a economiei româneşti, precum şi principalele atribuţii. Conform Programului de convergenţă pentru perioada 2016-2019, adoptat de Executiv în şedinţa din 27 aprilie 2016, Guvernul României îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro, data concretă urmând a fi stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă, respectiv aprilie 2017”, se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă în continuare ”o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti”.

”Pentru adoptarea monedei unice este necesară realizarea unui plan naţional pentru trecerea la euro care să stabilească o serie de acţiuni concrete pe mai multe paliere (tehnice, organizatorice, juridice şi de comunicare). Elaborarea acestui plan şi a calendarului acţiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro intră în atribuţiile Comitetului interministerial”, se mai menţionează în comunicat.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces, respectiv Cancelaria Prim-ministrului, Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză şi Consiliul Concurenţei.

”De asemenea, din Comitet vor face parte, în calitate de invitaţi, şi câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional. Comitetul va organiza şi dezbateri cu societatea civilă”, se menţionează în comunicatul Executivului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 30