Opt ani a durat construcția XFEL în Europa. Acum instalația de la Hamburg va fi inaugurată. Laserul pe bază de raze X va fi utilizat de cercetători pentru a vizualiza structuri moleculare sau viruși de mici dimensiuni.
Lumea este impresionant de mică, ar fi declarat în anii 1950 fizicianul american Richard Phillips Feynman, câștigător al premiului Nobel. Despre acest discurs a reamintit Johanna Wanka, Ministrul Federal al Cercetării din Germania, cu ocazia deschiderii XFEL în localitatea Schenefeld bei Hamburg. Cea mai mare instalație cu laser Röntgen din lume permite oamenilor de știință să arunce o privire la un nivel foarte detaliat.
Instalația în valoare de 1,2 miliarde de euro, care este acum la dispoziția oamenilor de știință după o perioadă de opt ani în care s-a aflat în construcție, este un fel de cameră foto cu super-capacități. Într-un tunel subteran cu o lungime de 3,4 kilometri se generează bliț-uri ultra-rapide cu raze X. Acestea pun în evidență structuri ale moleculelor, celulelor și virușilor și prezintă evoluția reacțiilor chimice la nivel atomic.
Oamenii de știință din Rusia și Marea Britanie precum și de la Sincrotronul German de Electroni (Desy) din Hamburg-Bahrenfeld, dar și cei implicați în proiectul XFEL ar trebui să desfășoare primele experimente la mijlocul acestei luni.
http://www.n-tv.de/wissen/Forscher-eroeffnen-European-XFEL-article20013970.html