Oamenii risipesc 500 de grame de alimente zilnic

Între anii 2007 și 2014 consumatorii americani au risipit aproape 150.000 de tone de alimente în fiecare zi – aproape 500 de grame de alimente pe fiecare persoană, în fiecare zi. Cercetătorii estimează că mâncarea risipită corespunde unei utilizări a peste 12 milioane de hectare de pământ anual (7% din totalul suprafețelor arabile din SUA) și circa 16 trilioane de litri de apă de irigație.

Potrivit studiului, publicat recent în Plos One, cantitatea de alimente aruncate la gunoi atinge 30% din media caloriilor zilnice consumate de fiecare american, sau peste 320 de milioane de oameni. În timp ce majoritatea oamenilor vor să mănânce mai bine prin adăugarea mai multor fructe și legume în farfuriile lor, studiul a descoperit că o calitate mai ridicată a dietelor a fost asociată cu risipă mai mare de alimente.

Studiul a fost efectuat de cercetători de la USDA Agricultural Research Service, University of Vermont și University of New Hampshire, fiind primul care conectează calitatea dietelor, risipa de mâncare și impactul asupra mediului.

Din 22 de grupuri de alimente studiate, fructele, legumele și felurile de mâncare care le amestecă pe cele două (39% în total) au fost cele mai risipite, urmate de produsele lactate (17%) apoi de carne și feluri cu amestec de carne (14%). Calitatea mai ridicată a dietelor înseamnă un consum mai ridicat de fructe și legume, care sunt aruncate la gunoi în cantități mai mari decât orice altă mâncare, spune co-autorul studiului, Meredith Niles, profesor asistent la University of Vermont. Mâncatul sănătos este important și aduce multe beneficii, dar pe măsură ce urmărim aceste diete, trebuie să ne gândim tot mai mult și la risipa pe care o facem.

Studiul a descoperit de asemenea că dietele mai sănătoase folosesc mai puțin teren arabil decât cele de calitate mai redusă, dar conduc la o risipă mai mare în apa de irigație și pesticide, care sunt folosite în proporție mai mare pentru creșterea fructelor și legumelor. Majoritatea cercetărilor existente studiază emisiile de gaze cu efect de seră sau gradul de utilizare al pământurilor și legătura dintre acestea și diferite diete, spune Niles, un cercetător de la UVM Gund Institute for Environment and Department of Nutrition and Food Sciences. Studiul este primul care ia în considerare risipa de alimente ca și altă componentă importantă a impactului diferitelor diete.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180418141508.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =