Obama propune o taxă de 10,25 de dolari pe barilul de petrol

_88187894_gettyimages-508572828

Președintele Obama a lansat propunerea de buget finală a președinției sale, un program in valoare de 4.1 trilioane de dolari care include o taxă de 10.25 de dolari pe barilul de petrol. Congresul controlat de republicani este de așteptat să-l respingă. Liderii comitetelor de buget de la Casa Albă si Senat au anuntat că nu vor invita directorul financiar al lui Obama să depună mărturie în fața lor.

Bugetul este pentru anul fiscal 2017 și nu ar intra in vigoare pana la 1 octombrie 2016.

Impozitul pe petrol ar genera 319 miliarde pe baril în peste 10 ani. Trezoreria SUA a declarat că taxa se va aplica atât pe petrolul importat, cât şi pe cel produs pe plan intern. Casa Albă a declarat că taxa “creează un stimulent clar pentru inovarea din sectorul privat, pentru a reduce dependența Americii de petrol și să investească în tehnologii energetice nepoluante, care vor alimenta viitorul nostru”.

Taxa ar fi plătită de companiile petroliere, în scopul de a stimula cheltuielile pentru infrastructura de transport, incluzand tranzitul în masă și feroviar de mare viteză, precum și vehiculele autonome. Bugetul propus prevede un deficit de 503 miliarde de dolari în anul fiscal 2017, după un decalaj al bugetului de 616 miliarde de dolari în anul fiscal curent, care se încheie la data de 30 septembrie.

Peste 10 ani, deficitele vor fi în medie de 2,5% din producția economică din SUA, în comparație cu aproximativ 4% în estimarea Biroului Congressional Budget, care se bazează pe legile actuale.

http://www.bbc.com/news/business-35535385

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 3 =