Obezitatea și diabetul din rândul celor care lucrează în schimburi

 

Circa 15 milioane de americani nu au un program tipic de nouă-la-cinci, iar mare parte dintre aceștia – asistente medicale, pompieri sau însoțitori de zbor, printre multe alte profesii, se pot confrunta cu schimbări drastice de program de la o săptămână la alta. Ca rezultat, ceasurile biologice ale acestor muncitori în schimburi, elemente ale organismului care păstrează informații precum momentul din zi, nu pot să țină pasul cu evenimentele din jur. Acest aspect face ca efectele negative ale unei diete cu conținut ridicat de grăsimi să fie și mai pronunțate, potrivit unor noi cercetări publicate în The Faseb Journal.

Este foarte dificil să discernăm cauza și efectul în această situație, pentru că atunci când somnul este tulburat, obiceiurile de hrănire vor fi și ele alterate, spune David Earnest, doctor și profesor la Texas A&M College of Medicine’s Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics, autor principal al articolului. Cu toate acestea, utilizarea unor modele animale au putut să arate că într-adevăr de vină sunt alterațiile ceasurilor biologice care cauzează aceste efecte.

Ceasurile biologice sunt localizate în practic toate celulele din corp, care controlează ritmul cardiac ciclurile din 24 de ore care reglează sincronizarea senzațiilor de somn, foame și multe alte procese psihologice, inclusiv inflamarea și metabolismul.

Cercetările efectuate Earnest au indicat faptul că ceasurile internet sunt complet dereglate, însemnând că nu pot să țină deloc evidența trecerii timpului, generând o cascadă de probleme, în special în modul în care celulele sistemului imunitar ameliorează inflamația. Cercetările curente indică faptul că lucrul în schimburi are efecte similare asupra ceasurilor din celulele imune și răspunsurile lor la inflamații.

Earnest și echipa sa, inclusiv Robert S. Chapkin, doctor și profesor distins la Texas A&M College of Medicine, a foolosit un model de lucru în schimburi în care ciclurile se modificau la fiecare cinci zile. Earnest a declarat că, corpul pur și simplu nu poate ține pasul cu acest tip de tulburări. Aceleași efecte se vor putea observa de fiecare dată când va exista o schimbare de rutină în program, un fenomen similar cu cel al trecerii de la fus orar la altul, când oamenii stau până târziu în weekend-uri și apoi trebuie să se readapteze la un program în care se trezesc devreme pentru școală sau muncă.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180206090652.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4