Obiceiurile puternice ale oamenilor amabili, viata nu este un joc cu sumă nulă

AAEAAQAAAAAAAAgrAAAAJDAwNmQ4YTgyLTkzZGUtNDQ5YS05NjRhLWY3N2ExNmE4MGVkOA

Sa fii amabil cu alții este o parte integrantă din ceea ce înseamnă să fii om. Charles Darwin ar fi fost de acord. El a susținut că instinctul nostru de a fi amabili este chiar mai puternic decât instinctul nostru de a fi egoişti. La fel de evident cum ar putea părea, neuroștiința a fost în măsură să explice de ce.

Cercetările întreprinse de Dacher Keltner la Berkeley, au aratat că, creierul nostru reactioneaza exact la fel când vom vedea alte persoane în durere ca si atunci când am simti noi inşine durerea. Vazand suferinta altcuiva activeaza, de asemenea, structura adanca din interiorul creierului care este responsabilă pentru cultivarea comportamentului, numit periaqueductal gri.

Asta e de bine, dar cum o putem practica? Cum putem deveni mai amabili când avem multe alte lucruri concurente pentru energia mentală finită? Nu este atât de greu, tot ce trebuie să facem este să imitam obiceiurile oamenilor extrem de amabili.

Fii punctual. Sigur, uneori, lucrurile se întâmplă, dar întotdeauna ajungand cu întârziere, trimiti un mesaj foarte clar că timpul este mai important pentru tine decât toți ceilalți, iar acest lucru este foarte nepoliticos

Fii în mod deliberat empatic. Este un lucru să simti empatie pentru alte persoane, dar este diferit sa pui acel sentiment în acțiune. Este minunat să fii capabil să te pui in locul altcuiva, de fapteste esențial, dar acest lucru nu se traduce neapărat în politete. Pentru a fi în mod deliberat empatic, trebuie să ai capacitatea de a te pune în locul lor, sa schimbi ceea ce faci, chiar dacă acest lucru schimbă comportamentul pentru a se potrivi sentimentele lor sau furnizează un ajutor concret într-o situație grea.

Cere-ti scuze atunci când trebuie (și nu atunci când nu trebuie). Noi oamenii cu toții suntem nesiguri si ne este frica de a ofensa pe cineva, sau practic, le cerem scuze pentru respirație. În astfel de situații, scuzele își pierde sensul. Dar este o chestiune diferită în întregime atunci când este într-adevăr nevoie de scuze sincere. Când ai făcut o greșeală, sau crezi ca ai făcut o greșeală, a cere scuze este o parte esențială din a fi amabil.

Zambeste mult. Din punct de vedere fizic, este mai ușor să te încrunţi decât să zâmbesti, zambetul implica 42 de muschi diferiti; cu toate acestea, vei fi platit pentru acest efort suplimentar, deoarece zambetul are un mare efect asupra altor persoane.

Ai grijă la maniere. O mulțime de oameni au ajuns să creadă că nu numai că sunt inutile, manierele sunt de nedorit, deoarece acestea sunt false. Acești oameni cred că a fi politicos înseamnă că te porți într-un mod care nu reflectă modul în care te simți de fapt. Manierele sunt despre concentrare pe modul în care cealaltă persoană se simte, nu pe modul în care te simți tu.

Fii inteligent emotional.

Încerca să găsesti o cale pentru ca toată lumea să câstige. Mulți oameni cred viata un joc cu sumă nulă. Ei cred că cineva trebuie să câștige și altcineva trebuie să piardă. Oamenii amabili, pe de altă parte, încearcă să găsească o cale pentru ca toată lumea să câștige. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar este scopul lor.

Acționează pe intuiție atunci când vine vorba de nevoile altor oameni. Uneori, poți observa clar cand cineva este supărat sau are o zi proastă. În astfel de cazuri, a fi grijuliu înseamnă sa vorbesti cu ei pentru a vedea dacă intuiția ta este corectă. În cazul în care intuiția ta îți spune săo faci, fă-o; ei vor aprecia grija ta.

https://www.linkedin.com/pulse/powerful-habits-considerate-people-dr-travis-bradberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =