Obligațiunile saudite prind bine

rtsq0b1

Nevoia te învață: pentru că prețurile reduse la petrol provoacă găuri majore în bugetul de stat, guvernul Arabiei Saudite se preocupă să găsească surse alternative de bani. Premiera de pe piața de capital pare să prindă bine la public.

Arabia Saudită pare să fie pe gustul investitorilor prin prima sa lansare de hârtii de valoare pe piața internațională. Potrivit unui insider cererea este semnificativ peste ofertă. Este de așteptat ca guvernul de la Riad să poată atrage suma de 17,5 miliarde de dolari prin emisiunea de obligațiuni cu o scadență de cinci, zece și treizeci de ani. Ceea ce este peste așteptări. Obiectivul anunțat anterior a fost între 10 și 15 miliarde de dolari.

Cererea mare de pe piața obligațiunilor este pusă de observatori pe baza dobânzilor extrem de reduse și pe lipsa de alternative bogate în randamente. Printre altele Arabia Saudită a reușit să convingă suficienți investitori că guvernul poate să facă țara să nu mai fie dependentă de petrol.

Arabia Saudită este în continuare puternic dependentă de veniturile stabile din explotarea proprilor zăcăminte de materii prime. Dar scăderea puternică de preț din ultimii ani a fost resimțită puternic. În anul 2015 spre exemplu, regatul totalitar a înregistrat un deficit bugetar record de 98 miliarde de dolari, care corespunde unei ponderi catastrofale de 15% din produsul intern brut.

Nici un stat de pe planetă nu poate păstra pe termen lung un asemenea deficit bugetar, indiferent cât de mari sunt rezervele sale valutare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudi-Anleihe-kommt-gut-an-article18891456.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 58