OCDE atrage atenția asupra provocărilor reprezentate de noile tehnologii pentru sistemele naționale de sănătate

close up of male doctor holding smartphone with medical app

close up of male doctor holding smartphone with medical app

În fața provocărilor generate de noile tehnologii, sistemele naționale de sănătate trebuie să își accelereze procedurile, să finanțeze îndeosebi cercetarea și să evalueze mai bine inovațiile, a recomandat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat luni.

Dezvoltarea medicinii personalizate, a nanotehnologiei, a aplicațiilor pentru telefoanele mobile dedicate sănătății sau a analizei datelor privind sănătatea reprezintă “oportunități uriașe”, însă obligă toți actorii să se adapteze, subliniază OCDE

Organizația internațională a lansat o serie de recomandări pentru “a asigura accesul” la cât mai multe inovații care oferă o reală valoare adaugată, asigurând în același timp siguranța pacienților și “utilizarea eficientă a resurselor”.

Cele 35 de state membre ale organizației — în principal state dezvoltate — sunt încurajate să coopereze mai mult pentru a identifica viitoarele tehnologii inovatoare sau reprezentând o provocare financiară.

De asemenea, acestea ar trebui să își “coordoneze mai bine eforturile pentru a identifica lacunele” în domeniul cercetării și dezvoltării biomedicale și să conceapă stimulente eficiente pentru a încuraja cercetarea acolo unde este cea mai mare nevoie (în crearea de noi antibiotice și de tratamente pentru maladia Alzheimer).

Organizația recomandă, de asemenea, consolidarea reglementărilor privind dispozitivele medicale, în prezent mai puțin stricte decât cele pentru medicamente, și să le supună unei evaluări după introducerea pe piață.

Un cadru de reglementare ar trebui, de asemenea, adoptat pentru serviciile de sănătate care utilizează tehnologiile mobile ( “mHealth”), pentru a le asigura calitatea și a garanta confidențialitatea datelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 10