OCHIII SPRE AFRICA

  • 10415748Nigeria depășește Africa de Sud

Când ne gândim la putere economică în Africa, gândul merge mereu către extremitatea sudică a continentului. Dar acest obice s-ar putea schimba curând, aglomerat Nigerie reprezintă acum o economie mai mare, cu consecințe pentru echilibrul politic.

Nigeria a preluat în mod surprinzător titlul de cea mai puternică economie a Africii. Această țară se află simțitor înaintea Africii de Sud. Noile cifre publicate pentru Produsul Intert Brut din Nigeria arată nu doar un succes important pentru țară, dar de asemenea confirmă planurile de investiții ale multor companii străine ce au în vizor piețe din ce în ce mai riscante din Africa.

PIB-ul Nigeriei s-a ridicat anul trecut la 510 miliarde de dolari și prin urmare cu aproximativ 89% peste ceea ce s-au așteptat analiștii, conform agenției naționale de statistică. Astfel că performața economică a Nigeriei este cu 190 de miliarde de dolari pestea cea a Africii de Sud. Fostul număr unu se confruntă cu o creștere lentă a economiei.

Calculul PIB-ului a fost un tur de forță pentru statisticieni. Pe parcursul a cinci ani, autoritatea a colectat date pentru una din cele mai mari piețe informale din lume. Ultima dată când Nigeria a efectuat o astfel de colecție completă a fost în anul 1990. În ultimii ani statisticienii au străbătut țara în bărci cu motor sau motociclete pentru a identifica producători de film, deținători de internet-cafe-uri sau alte astfel de noi ramuri ale economiei, ce nu au fost cuprinse până acum în informațiile oficiale.

 

Statisticianul șef, Yemi Kale s-a declarat surprins de noile date. Autoritatea a amânat publicarea rezultatelor de trei ori, doar pentru a verifica din nou calculele. Creșterea economică puternică din ultimii ani a atras multe companii internaționale.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Nigeria-ueberholt-Suedafrika-article12618661.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − = 11