Solstițiul de iarnă este evenimentul astronomic care anunță sezonul rece. După acesta zilele vor deveni tot mai lungi, chiar dacă la început nu se va simți. Dar ce se întâmplă mai exact în această zi?
În acest an Soarele se va afla pe data de 21 decembrie la ora 17:28 pe cel mai scăzut nivel pe cer din parcursul său anual din emisfera nordică. Astfel că poziția sa este mai redusă decât în oricare altă zi din an. Însă cu ochiul liber nu se pot observa diferențele de poziție ale Soarelui pe cer.
Acest punct, cel mai jos al Soarelui pe cer, este descris ca și punct de iarnă. Este un adevărat moment de cotitură, pentru că Soarele va continua să urce pe orbita sa. Momentul în care se întâmplă asta se numește solstițiu de iarnă și marchează începutul astronomic al iernii. Lumina soarelui ajunge în Europa Centrală doar pentru ceva mai mult de opt ore. Astfel că această regiuen beneficiază de restul 16 ore de întuneric. Ziua solstițiului este în consecință și cea mai scurtă zi din an, chiar dacă această zi nu prezintă nici cel mai târziu răsărit, nici apusul cel mai timpuriu.
Chiar dacă este vorba doar despre câteva secunde sau minute, timpul de răsărit și apus se modifică prin mișcarea Pământului în jurul Soarelui. Apoi se mai adaugă diferențe regionale. La München ziua de 21 decembrie este cu aproape 45 de minute mai lungă, din punct de vedere a luminii, decât cea de la Berlin. În capitala germană soarele răsare pe data de 21 decembrie la ora 8:15 și apune la 15:54. Cel mai târziu răsărit de acest an din această regiune este așteptat, cu toate acestea, să apară pe data de 25 decembrie la ora 8:17, iar cel mai timpuriu apus la ora 15:51, pe data de 8 decembrie. Cea mai scurtă zi se regăsește astfel chiar la mijloc între cele două.
https://www.n-tv.de/wissen/Mit-der-Sonnenwende-beginnt-der-Winter-article20192803.html