Offf…offf, OFINVOICE, smecheria multinationalelor de a dubla pretul producatorului roman

media_144215082053627400

Vor pleca marii retaileri? Nicidecum, precum nici cainele nu pleaca de la macelarie. Legea promulgata luni, obliga marii retaileri sa expuna 51% produse alimentare romanesti.  Marea intrebare este: ce se va intimpla cu celebra OFINVOICE? Pentru cei neavizati, smecheria cu OFINVOICE v-o descriu cu   urmatorul exemplu:

-Eu producator roman cu mainile crapate de munca, dupa negocieri dure si lungi,  iti dau ceapa cu 10 lei kg…el, mai marele retailer zice:

-Nu. nu, mi-o dai cu 14 lei/kg si eu o expun cu 19,90 lei/kg pe raft, iar pentru cei 4 lei in plus iti fac OFINVOICE, de regula pentru servicii radio, care numai DUMNEZEU le urmareste la ce spun ei prin statie in supermarket.

Si asa producatorul roman ramine tot cu 10 lei/kg, iar dl. retailer i-o (ne-o) “trage” consumatorului cu un pret dublu fata de producator iar ca bonus fenteaza si statul cu artificii care sa reduca cat se poate, impozitul pe profitul imens al multinationalei. Cum ar fi daca cei 4 lei ar ramine la producator pentru cercetare, inovare, tehnologizare? Dar nu, banutii se duc la un prestator extern, ca de, nu-s prosti retailerii ca serviciul de comunicare sa nu fie externalizat…extern.

Ca aroganta retailerilor,  Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), sa fie maxima (iertati limbajul), ne-au dat luni un comunicat prin care spun ca “Legea privind comercializarea produselor alimentare, restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive, că legea este îndreptată împotriva marilor rețele comerciale și, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele românești. În schimb restrânge libertatea consumatorilor români de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive.”

Vai de noi, ce frustari majore ne asteapta!!!!

Conform acestora, de acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuși de lege în ceea ce privește plata sau serviciile comerciale “pentru că altfel sancțiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor”.

Mai ca ne-apuca plansul la ce sfarsit al lumii trebuie sa ne asteptam dupa cum descriu domniile lor catastrofica situatie.Dar stati linistiti, nici acest nou sfarsit al lumii n-o sa le iasa ca si celelate mult trambitate.

Potrivit actului normativ, “comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare”.

Legea vizează că excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − = 70